Ja vaksina që zbuloi Oksfordi, ka efekt 99% kundër Covidit
Transmetuar më 20-11-2020, 23:59

AstraZeneca është emri i vaksinës që ka efekt 99% te personat e infektuar nga koronavirusi.

Sipas ekspertëve, kjo është vaksina që do t’i japë fund problemeve të shkaktuara nga COVID-19, pasi ka rezultatin më të lartë të arritur nga vaksinat e zhvilluar deri më tani.

Revista shkencore “Lancet” në artikullin e saj shkruan sot se kjo vaksinë krijon anti-trupa në 99% të pacientëve pavarësisht moshës së tyre.

Sipas parashikimeve, kompania do të nisë me vaksinimet për grupet vulnerabël në fillim të vitit 2021, ndërsa më pas do të shpërndahet edhe për të gjithë popullsinë.

Siç kujton The Lancet, “njerëzit e moshuar janë në një rrezik më të lartë për të zhvilluar një formë serioze të Covid-19 dhe për këtë arsye është thelbësore që një vaksinë e krijuar për të luftuar këtë sëmundje të jetë efektive për këtë grup të popullatës”.

“Përgjigja imune e vaksinave është përgjithësisht më pak e fortë në mesin e njerëzve të moshuar, pasi sistemi imunitar gradualisht dobësohet me kalimin e kohës,” shpjegon Dr. Andrew Pollard, një nga ata që janë përgjegjës për provën e Universitetit të Oksfordit.

Sidoqoftë, studiuesit pranojnë se studimi i tyre ka kufizime, pasi mosha mesatare e grupit të pjesëmarrësve më të vjetër ishte 73-74 vjeç dhe kishin pak probleme shëndetësore.

“Prandaj, ata mund të mos jenë përfaqësues të popullatës së moshuar si ata që jetojnë në azile ose ata që janë mbi 80 vjeç”, thekson revista Lancet.

Rezultatet pritet të “konfirmohen me një shembull më të madh vullnetarësh, duke përfshirë njerëz të moshuar me probleme shëndetësore”.

Ky është objektivi i gjykimit të fazës 3, tashmë në proces, me mijëra njerëz. Faza 2 kishte 560 pjesëmarrës (160 të moshës 18-55 vjeç, 160 të moshës 56-59 vjeç dhe 240 mbi 70 vjeç).

Nga ana e saj, aleanca Pfizer / BioNTech tha dje se vaksina e saj është efektive edhe përtej atyre mbi 65 vjeç, sipas rezultateve të fazës tre, e cila ende nuk është konfirmuar nga botimi i saj në një revistë shkencore. Kjo aleancë para disa ditësh njoftoi 90 për qind garanci për vaksinën e saj. Tri ditë më vonë Moderna njoftoi vaksinën e saj me 94.7 për qind siguri. Të nesërmen, Pfizer doli sërish dhe tha se kishte arritur 95 për qind siguri.

Sakaq ende pritet të dalë zyrtarisht Johnson and Jonhnson e cila ndryshe nga të tjerët ka një vaksinë me një dozë të vetme dhe jo me dy doza siç janë të tjerat, përfshirë ato kineze.