Transmetuar më 11-11-2020, 15:50

Maqedonia u trondit nga një tërmet me madhësi 5.2, vetëm 5 minuta më parë, njoftoi Qendra Gjermane e Kërkimit për Gjeoshkencat (GFZ). Lëkundjet u ndjenë edhe në zonat përreth, deri në Tiranë dhe Prishtinë.

Tërmeti me një thellësi të cekët prej 10 km, nën epiqendrën, u rregjistrua pasditen e së Mërkurës 11 Nëntor 2020, në 15.25 me kohën lokale.

Tërmetet e cekëta ndihen më fort sesa ato më të thella, pasi janë më afër sipërfaqes.

Madhësia e saktë, epiqendra dhe thellësia e tërmetit mund të rishikohet brenda orëve ose minutave të ardhshme ndërsa sizmologët rishikojnë të dhënat dhe përsosin llogaritjet e tyre, kurse agjensitë e tjera lëshojnë raportin e tyre.

Bazuar në të dhënat paraprake sizmike, tërmeti duhet të ishte ndjerë shumë nga pothuajse të gjithë banorët në zonën e epiqendrës.

Mund të ketë shkaktuar dëme të lehta deri të moderuara. Lëkundje mesatare ka të ngjarë të ketë ndodhur në Rostusa (pop. 9,100) që ndodhet 9 km larg epiqendrës, Mavrovi Anovi (pop. 900) 10 km larg, Dibër (pop. 18,100) 19 km larg, Zajas (pop. 12,200) 19 km larg, dhe Vrutok (pop. 6,000) 20 km larg.

Lëkundje e dobët mund të jetë ndjerë në Shkup (pop. 474,900) që ndodhet 73 km nga epiqendra, Tirana (pop. 374,800) 81 km larg, dhe Prishtina (pop. 550,000) 123 km larg.

Madhësia e tërmetit do të azhurnohet së shpejti nga VolcanoDiscovery.

Lëkundjet e pasdites pasojnë ato të mëngjesit 5.1 në të njëjtën zonë./a.m/NOA.al