Transmetuar më 02-11-2020, 15:59

Vatikani thotë se komentet e Papa Françeskut mbi martesat e së njëjtës gjini u nxorën nga konteksti.

Ndryshe nga çfarë u tha në fillim, nuk ka asnjë ndryshim, në doktrinën e Kishës për homoseksualët ose mbështetjen për martesat e të njëjtit seks.

Dokumentari Francesco, i cili u shfaq premierë në festivalin e filmit në Romë më 21 tetor, bëri jehonë për një koment në të cilin papa tha se homoseksualët kanë të drejtë të jenë në një familje dhe se ligjet e bashkimit civil që mbulojnë homoseksualët janë të nevojshme.

Papa Gjon Pali II dënoi martesën e gjinisë së njëjtë gjatë mandatit të tij dhe e quajti atë si një sulm ndaj shoqërisë përpara se të thërriste Katolikët për të luftuar atë që ai tha se ishte një përpjekje agresive për të minuar ligjërisht familjen.

‘Sulmet ndaj martesës dhe familjes, nga një aspekt ideologjik dhe ligjor, po bëhen më të forta dhe më radikale çdo ditë,” – tha ai në një deklaratë në 2004.

“Kush shkatërron këtë strukturë themelore shkakton një dëmtim të thellë të shoqërisë dhe provokon dëme shpesh të pariparueshme.”

“Një shekull më parë, çdokush do ta kishte menduar absurde të fliste për martesat homoseksuale,” –  tha Benedict në një intervistë me gazetarin gjerman Peter Seeëald.

Javën e kaluar, Sekretariati i Shtetit të Vatikanit në heshtje u dërgoi një ‘shënim shpjegues’ ambasadorëve të tij, të cilët e dërguan atë te peshkopët.

Shënimi u raportua për herë të parë nga biografi papnor Austen Ivereigh.

Një burim i Vatikanit konfirmoi atë të hënën dhe ambasadori i Vatikanit në Meksikë e postoi atë në faqen e tij në Facebook.

Ajo thotë se dy citate të ndara në përgjigje të pyetjeve të ndara u bashkuan për t’u shfaqur si një, duke fshirë kontekstin dhe pyetjet ndërhyrëse.

Regjisori i dokumentarit, qytetari amerikan i lindur në Rusi, Evgeny Afineevsky, u tha gazetarëve se ai intervistoi papën por gazetarët më vonë gjetën pamjet në një intervistë të vitit 2019 me Televisa të Meksikës. Disa nuk ishin transmetuar më parë.

Pas premierës së dokumentarit, Afineevsky refuzoi të diskutojë procesin e redaktimit. Nuk ishte menjëherë e mundur të kontaktohej me të për komente mbi shënimin e Vatikanit.

Në shënim thuhej se në citatin e parë, papa po i referohej të drejtës së homoseksualëve për t’u pranuar nga familjet e tyre si fëmijë dhe vëllezër e motra.

Disa i panë komentet se homoseksualët kishin të drejtë të krijonin familje.

Në shënim thuhej se dokumentari hoqi komentet ku papa shprehu kundërshtimin për të kundërshtuar martesën homoseksuale dhe e bëri të qartë se ai po iu referohej ligjeve të bashkimit civil, të cilat disa vende i kanë miratuar për të rregulluar përfitime të tilla si kujdesi shëndetësor.

Fraza ku Papa tha ‘është një mospërputhje të flasësh për martesë homoseksuale’ u pre.

‘Ishte e qartë se Papa Françesku iu referua disa dispozitave shtetërore dhe sigurisht jo doktrinës së Kishës, të cilën ai e ka riafirmuar shumë herë gjatë viteve,’ – thuhej në shënim.

Kisha ndër të tjera mëson se prirjet homoseksuale nuk janë mëkatare, por aktet homoseksuale janë dhe se homoseksualët duhet të trajtohen me respekt.

Papa dukej se kishte thënë në dokumentar: Njerëzit homoseksualë kanë të drejtë të jenë në një familje. Ata janë fëmijë të Zotit. Askush nuk duhet të jetë i afërt”.

Pra, pretendimi se Papa u shpreh pro martesave "gay", është hedhur poshtë nga Vatikani.