Europa i hap derën, dështojnë përpjekjet kineze për të shkelur sovranitetin e Shqipërisë
Transmetuar më 06-10-2020, 16:52

Media indiane “Tfipost” i ka bërë jehonë vendimit të Shqipërisë, për reformat dhe vendimin për t’u anëtarësuar në BE. Kjo media, në analizën e fundit, ka vënë në dukje përpjekjet e vazhdueshme të Kinës për të blerë sovranitetin e Shqipërisë.

Shqipëria shihej si një vend strategjik nga Kina. Madje ishte edhe e varur nga borxhet ndaj saj. Por sipas medias indiane, së fundmi Shqipëria i ka bërë gati arkovolin ambicjeve kineze, që e shihte Shqipërinë si “urë lidhëse” tregtare, mes Europës dhe Azisë.

Analiza e plotë e Tfipost

Më 5 tetor, e hënë, parlamenti shqiptar miratoi reformat zgjedhore.

Kuvendi i Shqipërisë me 140 vende i kaloi me shumicë 97-15 këto ndryshime, që janë krijuar për të parandaluar manipulimin e votës. Ndryshimet ishin parakushte për Shqipërinë, për të filluar negociatat, për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian.

Këto reforma zgjedhore do të zbatohen nga 25 Prilli i vitit të ardhshëm, kur janë planifikuar të zhvillohen Zgjedhjet Parlamentare. Përveç zgjedhjes së zyrtarëve të rinj në KQZ, u mandatua një prag prej një përqind për partitë politike, për të hyrë në parlament.

Megjithëse këto ndryshime u kundërshtuan me forcë nga opozita, kalimi i tyre me një shumicë absolute lehtëson përfshirjen e Shqipërisë në Bashkimin Evropian.

Votimi nga Parlamenti Shqiptar sinjalizon një largim të këtij vendi nga Kina e Xi Jinping, duke shtuar lajmet e këqija për Kinën, pas ajo atje ka degëzime të mëdha gjeopolitike dhe ekonomike. Anëtarësimi në Bashkimin Evropian i Shqipërisë, do të thotë të kalosh në linjën e përgjithshme të argumenteve të Evropës.

Marrëdhëniet Shqipëri-Kinë nisin shumë kohë mbrapa, pikërisht në epokën e Mao. Popujt e Kinës dhe Shqipërisë ishin afër, megjithatë, kishte një ndarje ideologjike që i dha fund “muajit të mjaltit” të qeverive Mao & Hoxha, në vitin 1977. Rëndësia gjeopolitike e Shqipërisë nënkuptohet nga pozitat e saj, në periferi të Evropës, si një urë tokësore midis Evropës dhe Azisë.

Vendndodhja e saj strategjike kishte bërë që Partia Komuniste Kineze të rifillonte të lidhte marrëdhëniet e saj me Shqipërinë. Shqipëria shihej si një partner kryesor në Nismën ambicioze Kineze të “Rrugës së Re të Mëndafshit”, për lidhjen midis Azisë dhe Evropës. Ambasadori i Kinës në Shqipëri i kishte quajtur marrëdhëniet kino-shqiptare si "miqësi tradicionale duke dhënë fryte të reja".

Kinezët kanë investuar shumë në Shqipëri edhe në politikën e saj, për borxhet e vendit të vogël të Evropës Lindore. Pekini po punonte për ta bërë Tiranën lidhjen që lidh Evropën me zonën e saj strategjike. Me rritjen e barrës së borxhit dhe synimeve të vërteta kineze që po shfaqeshin hapur, vendimi për të bërë reformat e kërkuara me qëllim për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian mund të përmblidhet në dy fjalë: Braktisje e Kinës.

Shqipëria ishte anëtare që në themelim e “EQL-Kina”, e cila tani është një kornizë "17+1". Është mënyra kineze për të gdhendur zonat e tyre të ndikimit në Evropë, teksa më vonë ajo u bë një pjesë integrale e shtrirjes së BRI kineze në Evropë. Në Shqipëri, kompanitë kineze kishin blerë fusha nafte dhe të drejtat e funksionimit të Aeroportit të Tiranës. Investimet kineze ishin shtrirë rreth e përqark, qofshin portet detare, rrugët rrugore, apo aeroportet.

Deri tani Shqipëria kishte shijuar investimet që po vinin pa u shqetësuar për origjinën e këtyre investimeve. Sidoqoftë, politikëbërësit shqiptarë kanë marrë përsipër shqetësimet e tyre në rritje në lidhje me veprimet kineze dhe pasojat e këtyre veprimeve.

Anëtarësimi i Shqipërisë në Bashkimin Evropian do ta ruajë atë nga izolimi ndërkombëtar me të cilin përballet, pasi është në borxhe ndaj Kinës dhe një anëtare e kornizës “17+1” të saj, duke e bërë atë më tej të eklipsuar në sferën kineze. Duke ardhur në sferën e ndikimit të BE-së, ajo ka penguar përpjekjet e Kinës për të kapërcyer vendet e Ballkanit, duke i mbytur ato në borxhe.

Anëtarësimi i suksesshëm i Shqipërisë në BE do të sigurojë vdekjen e kësaj rruge dhe nuk do të lejojë Kinën të blejë sovranitetin e Shqipërisë, për shkak të së cilës “BRI” ose “Rrruga e Re e Mëndafshit”, nuk do të bëhet kurrë ambicje e Kinës në Evropë.

Kjo do të ndalojë rrugën hegjemonike moderne të Kinës, në gjurmët e Ballkanit, dhe nuk do të hyjë në kontinentin Evropian, edhe nëse e bën këtë, politikat me siguri nuk do të diktohen nga Kina. BE do të sigurojë që të drejtohet nga Evropa, nga shtete të Evropës dhe për të mirën e Evropës.

Mund të themi se vlera strategjike e reformave zgjedhore shqiptare është e pamasë. Ajo do të konfirmojë hyrjen e saj në Bashkimin Evropian dhe do të mohojë të gjitha përpjekjet kineze për të shkelur sovranitetin e Shqipërisë. Vendimi shqiptar është një thirrje e zhurmshme e “çiftëzimit të dytë” të marrëdhënieve kino-shqiptare, e cila do të ndajë “BRI kineze” dhe do të përgatisë “arkivolin” e imperializmit të Kinës, të shekulli të 21-të.

Burimi: https://tfipost.com/2020/10/as-albania-abandons-china-bri-gets-split-from-europe/

/NOA.al