Pse maskat e rrobave janë të padobishme dhe të dëmshme kundër koronavirusit
Transmetuar më 13-03-2020, 18:21

Për tu përballur me urgjencën e koronavirusit, maskat kirurgjikale (ose "maskat") janë një pajisje themelore mbrojtëse për ata të ekspozuar ndaj rrezikut profesional të infeksionit, siç janë mjekët dhe infermierët, por për njerëzit e zakonshëm, siç është theksuar disa herë nga ekspertët , janë praktikisht të padobishme.

Vetëm në qoftë se, sigurisht, ju dyshoni se jeni i sëmurë ose i jepni ndihmë një personi të sëmurë, siç tregohet nga Ministria e Shëndetësisë në faqen kushtuar pyetjeve dhe përgjigjeve mbi COVID-19, infeksioni i shkaktuar nga SARS-CoV-2.

Pavarësisht këtyre ambienteve, ekzistonte një garë e vërtetë për të grumbulluar maska, me tre efekte kryesore: mungesa kronike e pajisjeve, e cila vë në rrezik jo vetëm kategoritë profesionale, por edhe pacientët; spekulime për çmimet, me rritje të turpshme sidomos në shitjet online; dhe shpërndarja e mësimeve për të përgatitur maska ​​të bëra vetë me materialet më të ndryshme, nga letra pergamene në pëlhurë, me copëza prej mbulesash të vjetra dhe xhinse.

Sa i përket atyre të rrobave, mund të themi se ata jo vetëm që janë të padobishme për të na mbrojtur nga koronavirusi, por ato janë edhe të rrezikshme. Saktësisht si ato të bëra me letër pergamene. Siç u theksua nga virologu Fabrizio Pregliasco, maskat e letrës "nuk funksionojnë dhe nuk izolojnë".

"Rreziku është që dikush të vendos një maskë të padobishme si ajo dhe të mendojë se është i sigurt," tha specialisti. Duke pasur ndjenjën se është i mbrojtur, në fakt, mund të priren të kundërshtojë respektin themelor të distancës së sigurisë, e cila së bashku me higjenën paraqesin pikën kryesore ndaj rrezikut të infeksionit.

Por cilat janë kufijtë e maskave të rrobave të bëra me dorë?

Para së gjithash, maska ​​të vërteta kirurgjikale përbëhen nga materiale specifike dhe të çertifikuara, të cilat ofrojnë një fuqi filtrimi të dobishme për qëllimin e tyre në sektorin e shëndetit. Natyrisht, nuk mund të shpresoni të gjeni këtë fuqi filtrimi në pëlhurën e mbulesës së vjetër të gjyshes suaj ose në xhinse që keni veshur vite më parë.

Me fjalë të thjeshta, pikat e imta të disa mikrobeve kur flasin, kollitemi ose teshtijmë (të ashtuquajturat pikëza) filtrojnë të dyja hyrjet dhe ato dalëse, prandaj duke veshur një maskë të këtij lloji ju rrezikoni edhe veten dhe të tjerët, nëse do të ishit sëmurë.

Maska profesionale të afta për të mbrojtur kundër koronavirusit, për më tepër, janë vetëm FFP2 dhe FFP3, të cilat arrijnë të bllokojnë pothuajse të gjitha grimcat e dëmshme deri në një madhësi prej 0.6 mikronë (pikat e pikës janë në madhësi më të mëdha) . Për t’i bërë maskat në pëlhurë të rrezikshme ekziston edhe fakti që ky material padyshim nuk është rezistent ndaj ujit, duke favorizuar depozitimin dhe zhvillimin e çdo agjentëve ndotës (siç janë bakteret dhe patogjenët e tjerë).

Maskat e vërteta janë të disponueshme dhe duhet të zëvendësohen çdo 4 orë, ndërsa ato të bëra me dorë lejojnë që mikrobet të kalojnë pa ndonjë problem. Më në fund, maskat e bëra vetë nuk garantojnë karakteristikën themelore të qëndrueshmërisë që parandalon kalimin e pikës nga çdo kënd, pasi ato nuk përmbahen mirë në fytyrë.

Mos u vendosni veten dhe të tjerët në rrezik me këto zgjidhje të padobishme dhe të dëmshme artizanale, por vishni maska ​​vetëm në rastet e parashikuara nga Ministria të Shëndetit dhe kur kërkohet posaçërisht nga një mjek./b.l/noa.al/

Loading...