Coronavirusi/ 5 aktivitete për të bërë në shtëpi me fëmijët tuaj
Transmetuar më 09-03-2020, 17:46

Coronavirusi na ka detyruar të gjithëve ne të krijojmë kontakte me konceptin e frikës dhe madje edhe durimin, po, sepse për të mposhtur këtë virus ne duhet të angazhohemi vërtet për të jetuar në një mënyrë më të izoluar.

Ne të rriturit kemi për detyrë të tregojmë buzëqeshjen tonë më të mirë dhe t’i shndërrojmë këto ‘pushime të detyruara’ në një përvojë magjike, të cilat pa dyshim do t’i kujtojnë gjatë gjithë jetës së tyre. Plotësimi i imagjinatës së fëmijëve gjithashtu do të na bëjë mirë, do të na largojë nga realiteti i ashpër me të cilin ne kontaktojmë çdo ditë përmes mediave.

Këtu janë 5 aktivitete për t’u ofruar fëmijëve që mund të kryhen brenda shtëpisë dhe pse jo edhe jashtë, në rast se keni mundësinë e një hapësire në natyrë, si tarracë apo kopsht i vogël.

Pikturë

Vizatimi dhe pikturimi mund të praktikohet si nga fëmijët më të vegjël ashtu edhe nga moshat më të mëdha. Për fëmijët nga mosha një deri në tre vjeç, një fletë e plastifikuar mund të aplikohet në dysheme dhe ngjyrat e gishtërinjve janë të disponueshme, plotësisht jo toksike dhe të dizajnuara për përvojat e para artistike. Fëmijët do t’i zhytin duart e tyre të vogla me ngjyra, dhe aq shumë do të përfundojnë në letër, por gjithçka tjetër në lëkurën dhe rrobat e tyre. Mos u shqetëso, ato do të ikin me ujë të thjeshtë dhe sapun. Më të rriturit do të jenë në gjendje të provojnë dorën e tyre në kryeveprat e vërteta, mbase duke eksperimentuar me teknikat e pikturës si bojëra uji ose bojëra vaji. E përkryer për të gjithë librat e terapisë së artit, ku do të ketë faqe të tëra për t’u ngjyrosur, me vizatime të shijshme mandala plot me ide krijuese.

Pastat e modelimit

Edhe për pastat e modelimit, do të ketë një zgjedhje të gjerë si për fëmijët e vegjël ashtu edhe për të rriturit. Pastat e modelimit për të vegjlit mund të bëhen në shtëpi. Fëmijët e rritur mund të argëtohen duke modeluar modelin klasik DAS, ose për më shumë pasion, madje edhe argjilë. Të dy djemtë dhe vajzat do të argëtohen shumë duke krijuar objekte dhe dhurata për njerëzit në familje.

Detyrat për Pashkë

Pashkët po vijnë dhe kështu do të jetë argëtuese që fëmijët të krijojnë punë të vogla, aktivitete që pa dyshim se do të kishin bërë në shkollë. Fëmijët e vegjël do të jenë në gjendje të shtrojnë duart e tyre të zhytura në ngjyra në një karton me ngjyra, me të cilën më pas mund të paketojnë një letër për gjyshërit e tyre, më të rriturit do të jenë në gjendje të ndërtojnë objekte dhe dekorime të ndryshme siç janë këmbanat e Pashkëve me riciklimin krijues ose shportat e vezëve.

Muzika

Aktiviteti muzikor është shumë stimulues për të gjithë fëmijët. Për të vegjlit mund të paketoni shishe origjinale, ku mund të vendosni objekte të vogla të zhurmshme, ose të blini një ksilofon, me të cilin do të jenë në gjendje të provojnë shënimet e para. Më të rriturit do të gjejnë mundësinë e duhur për të filluar të luajnë një instrument muzikor, ose të dëgjojnë muzikë të mirë me prindërit e tyre.

Kërcimi

Vallëzimi është aktiviteti më i lumtur fizik që ekziston, dhe për fëmijët do të jetë një mënyrë për të shkarkuar dhe jetuar një moment jashtëzakonisht argëtues dhe konstruktiv së bashku me prindërit e tyre. Të vegjlit do të jenë në gjendje të kalojnë në tingullin e këngëve, madje vetëm duke lëvizur duart dhe më të rriturit do të jenë në gjendje të ndjekin koreografitë e vërteta, të cilat prindërit, do të jenë në gjendje t’i gjejnë dhe mësojnë me lehtësi në internet./b.l/noa.al/