Coronavirus/ Flet specialisti i sëmundjes infektive: Epidemia ka origjinën jashtë spitalit
Transmetuar më 25-02-2020, 12:28

Pse pikërisht në Itali ka kaq shumë raste të Covid-2019? Ka pasur edhe raste në vendet e tjera të Evropës, por jo një përhapje kaq e gjerë.

"Do të thotë që në vendet e tjera e njëjta gjë nuk mund të ndodhë", përgjigjet Massimo Galli, profesor i sëmundjeve infektive në Universitetin e Milanos dhe drejtor i departamentit të III të sëmundjeve infektive të Spitalit Sacco në Milano.

"Ne kemi pasur situatën më fatkeqe të mundshme, përkatësisht nxitjen e një epidemie në kontekstin e një spitali, siç ndodhi për Mersin në Seul në 2015. Për fat të keq, në këto raste, një spital mund të kthehet në një frikë, përforcues i infeksionit nëse sëmundja është sjellë nga një pacient për të cilin nuk shfaqet ndonjë rrezik i lidhur: kontakt me pacientë të tjerë me të njëjtën sëmundje ose origjinë nga një vend i prekur ndjeshëm nga infeksioni.

Ata që shkuan në spitalin Codogno nuk kishin qenë në Kinë dhe, veç të tjerave, personi nga Shanghai i cili supozohej se e kishte infektuar atë në retrospektivë u zbulua se nuk kishte kontraktuar me infeksionin.

Ne ende nuk e dimë kush e solli koronavirusin në zonën e Codogno, megjithatë çështja e parë klinike e kërkuar e Covid-19 u trajtua pa masat paraprake të nevojshme sepse interpretohej si një tjetër patologji ”.

Çfarë ndodhi pasi virusi hyri në spitalin Codogno?

"Epidemia e spitalit përfshin një seri të rasteve sekondare dhe terciare, dhe ndoshta edhe raste kuaternare. Duhet të kuptojmë tani se si është përhapur infeksioni dhe si do të përhapet. Se transmetimi në të vërtetë ka ndodhur fillimisht në një bar apo në një vend tjetër, do të duhet të verifikohet kur kemi në dispozicion një zinxhir të saktë epidemiologjik. Ajo që mund të thuhet me siguri është se këto infeksione transmetohen më lehtë në dhoma të mbyllura dhe për kontakte relativisht të afërt, nën dy metra larg ».

Si mund të mendohet se virusi ka depërtuar në Itali: në cilat "rrugë" ka udhëtuar?

"Ka të ngjarë që dikush, i cili mbërriti në një fazë inkubacioni, të zhvillonte infeksionin kur ai tashmë ishte në vendin tonë me një pamje klinike pa simptoma ose me simptoma shumë të buta, gjë që e lejonte atë të drejtonte jetën e tij pak a shumë normale dhe kështu ishte në gjendje të infektonte një numër njerëzish plotësisht pa njohuri. Nëse do ta kishim ndaluar atë në kufi, mund të kishim qenë të vetëdijshëm për situatën e tij. Nga ana tjetër, në Francë, një qytetar britanik nga Singapori ka infektuar disa persona ndërsa kishin mbërritur nga një zonë që nuk konsiderohet me rrezik të lartë ”.

Pse të gjitha këto raste në Lombardi dhe Veneto dhe jo diku tjetër?

"Ndoshta sepse Lombardia dhe Veneto janë rajone ku tregtia me Kinën është më e fortë për arsye ekonomike dhe tregtare, dhe ku ekziston edhe një prani e rëndësishme e qytetarëve kinezë. Nuk thuhet se i pari që solli virusin në Itali ishte një Kinez, ai mund të ketë qenë edhe një biznesmen italian që kthehej nga ai vend ”.

Është për t’u habitur që epidemia ka shpërthyer në një qytet provincial. A nuk ishte më logjike që ndodhi menjëherë në një qytet të madh, ku shkëmbimet janë më të shumta?

«I gjithë territori rreth Milanos përbën një zonë të madhe metropolitane, e cila jeton në një mënyrë simbiotike. Shumë janë ata që lëvizin nga një skaj i zonës në tjetrin. Një epidemi si ajo e Codogno do të kishte qenë e mundur diku tjetër. Mund të shpresojmë që, pas asaj që ka ndodhur, kushdo që arrin me simptoma të caktuara do të trajtohet me vëmendje specifike në çdo dhomë urgjence në Itali ".

A mund të presim që me ardhjen e sezonit të nxehtë rastet të ulen?

«Shpresoj kështu, por për një virus të ri nuk mund të ketë siguri. Në Kinë, në 2002-2003, Sars u zhduk rreth qershor-korrik. Sidoqoftë, është e vështirë të thuhet nëse ka ndodhur për shkak të mbërritjes së nxehtësisë, zvogëlimit të bashkimeve në vendet e mbyllura apo ndërhyrjeve të zbatuara. Ngjashmëritë me epidemitë e gripit janë gjithashtu të mundshme vetëm deri në një pikë të caktuar sepse disa prej tyre nuk e kanë ndjekur rreptësisht trendin sezonal ".

Pse insistoni kaq shumë në rëndësinë e përhapjes së një testi të antitrupave? A nuk është kërkimi i drejtpërdrejtë i virusit mjaftueshëm?

"Zbulimi i drejtpërdrejtë i virusit nga një sekretim i trupit është thelbësor për të identifikuar njerëzit që kanë patogjen në atë kohë dhe për këtë arsye mund ta përhapin atë dhe mund të kenë nevojë për trajtim. Kërkimi i antitrupave në vend të kësaj na tregon nëse ne kemi hyrë tashmë në kontakt me virusin, dhe është i dobishëm, për shembull, në raste të tilla si ato të "pacientit zero" hipotetik të Codogno për të përcaktuar nëse ai mund të jetë me të vërtetë i tillë, apo për të kryer një studim epidemiologjik posteri, i cili bën të qartë se sa njerëz janë infektuar dhe ne nuk e kemi vërejtur atë, ose për të identifikuar zonat me rrezik të veçantë. Ky koronavirus është i ri dhe për këtë arsye kompleti për përcaktimin e antitrupave padyshim që nuk mund të gjendej në treg, përgatitja e tij ishte e mundur falë izolimit të virusit ".

Cila është lehtësia e vërtetë e këtij infeksioni. Në fillim u fol për 2%. A është konfirmuar?

"Tani për tani, nëse do të flasim në bazë të të dhënave që kanë të bëjnë me provincën e Hubei, në Kinë, vdekshmëria është 3.8%, pak më e lartë se në fillim sepse merr parasysh vdekjet që ndodhën më pas. Sidoqoftë, është më e lartë tek personat mbi 65 vjeç, sepse ata kanë një fizik më pak të përshtatshëm për të luftuar infeksionin ”.

Çfarë armësh kemi kundër Covid-19?

"Për të trajtuar të sëmurët, kemi vetëm mundësi eksperimentale në përdorimin, domethënë jo brenda një studimi të kontrolluar, por në përdorim të drejtpërdrejtë për të parë nëse shërimi funksionon. Në këtë mënyrë, sidoqoftë, do të kemi pak informacione mbi efektivitetin ose përndryshe të terapisë sepse nëse kursi do të bëhej pa dyshim nuk do të jemi në gjendje të themi që ilaçi nuk funksionon, nëse përkundrazi ishte mirë nuk mund të ishim të sigurt se është falë ilaçit. Aktualisht, ne po mendojmë për përdorimin e shoqatës Lopinavir / Ritonavir të përdorur për një kohë të gjatë kundër HIV, megjithatë nuk kemi asnjë provë me studime in vivo që vërtet funksionojnë edhe në këtë koronavirus. Një tjetër mundësi e konsideruar është Remdesivir. Zgjidhja e parë është një frenues i proteazës, d.m.th., vepron drejt një enzime që mbledh proteina virale, një lloj "rrobaqepësie". Në vend të kësaj, ilaçi i dytë vepron duke futur një "kartelë" të gabuar në zinxhirin ARN të virusit, në mënyrë që të mos mund ta kopjojë më veten ".

A do të ketë një vaksinë? Dhe nëse po kur?

HIV është një virus shumë i ndryshëm nga ky koronavirus, i cili në vend të kësaj ka karakteristika që na bëjnë të mendojmë se një vaksinë mund të ishte e disponueshme në një kohë shumë të shkurtër. Vlen të bëjmë dy shënime për të kuptuar, megjithatë, në cilin terren ne lëvizim. E para është se ne jemi akoma vetëm në hapat e parë eksperimentalë për vaksinën kundër Mers, e cila gjithashtu ka qarkulluar që prej vitit 2012 në një komb të pasur si Arabia Saudite. Një konsideratë e dytë është se për Sars kishte interes për të bërë një vaksinë, por ajo shpejt u zbeh sepse sëmundja u zhduk shpejt. Në rastin e Covid -19 infeksioni po prek të gjithë botën dhe për këtë arsye përpjekja kërkimore është shumë më e fortë dhe e përhapur. Më në fund, duhet mbajtur mend se shumë ndryshore hyjnë në prodhimin e një vaksine, duke e bërë të vështirë për të bërë parashikime. Do të ishte më e lehtë të bëhej një vaksinë për një virus pandemik gripi, sepse metodat e prodhimit për atë lloj vaksine janë testuar gjerësisht. Ndërkohë, do të ishte e këshillueshme të mësoni se si të vaksinoheni kundër gripit. Të dhënat e anëtarësimit, edhe në mesin e mbi 65-vjeç, janë ende shumë të ulëta ».

Çfarë duhet të bëni tani, si të silleni si qytetarë individualë?

"Drejtojeni jetën tuaj normalisht duke pritur për udhëzime nga autoritetet përgjegjëse dhe respektoni ato"./b.l/noa.al/