Transmetuar më 07-01-2020, 12:36

Quhet Miiskin dhe është një aplikacion që është zhvilluar prej kohësh për iPhone dhe Android për të mbajtur nën kontroll rritjen e melanomave. Por nëse, deri më tani, kjo kërkesë e veçantë për telefonat inteligjentë lejohej vetëm të bënte, në intervale të rregullta, fotografi të tyre dhe më pas të bënte një krahasim vizual të rritjes me kalimin e kohës, me azhurnimin e fundit zhvilluesit kanë integruar një sistem inteligjence artificiale gjë që bën të mundur analizën e imazheve dhe një diagnozë të mundshme, megjithëse jo 100% të sigurt, të një melanome hipotetike të lëkurës.

Si funksionon aplikacioni që diagnostikon melanomën e lëkurës

Edhe pse teknologjia e përdorur nga Miiskin nuk është krejt e re, por tashmë është përdorur për ca kohë nga dermatologët në të gjithë botën, është hera e parë që është integruar në një aplikacion smartphone për të gjithë dhe lejon një hartografim në shkallë të gjerë të lëkurës që falë inteligjencës artificiale, ajo analizon dixhitalisht lëkurën e trupit për të identifikuar, me lehtësi më të madhe, praninë e mundshme të melanomave dhe anomalive.

Zhvilluar në bashkëpunim me drejtuesin e departamentit të analizës së imazheve dhe departamentit të inteligjencës artificiale të Universitetit të Kopenhagës, aplikacioni lejon pacientët të kapin imazhe të plota të trupit të tyre, ose të një pjese në veçanti, dhe kryen një hartografim me një sistem të fuqishëm të njohjes së imazhit.

"Hartimi në shkallë i gjerë i lëkurës, për identifikimin e melanomave dhe anomalive, nuk ka qenë kurrë i disponueshëm për të gjithë me një thjeshtësi të tillë" – tha Jon Friis, themeluesi i Miiskin. "Me teknologjinë tonë është e mundur të përdorim një sistem të fuqishëm të vetëkontrollit, si dhe gjurmimin e atyre individuale".

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se qëllimi i Miiskin nuk është të diagnostikojë kancerin e lëkurës, as të paralajmërojë përdoruesit për një rrezik të mundshëm. Në të kundërt, aplikacioni është krijuar për të bërë një vetë-kontroll të lëkurës tuaj dhe të ruajë sa më shumë informacione të jetë e mundur, në mënyrë që të lehtësojë dhe ta bëjë punën e specialistit tuaj më të sigurt.

Mijëra përdorues kanë shkarkuar tashmë aplikacionin

Falë bashkëpunimit me fondacionin britanik të lëkurës, një fondacion i krijuar me qëllim të rritjes së vetëdijes për rëndësinë e vetë-ekzaminimit të lëkurës, brenda një kohe shumë të shkurtër Miiskin ka tejkaluar 350000 shkarkime në të gjithë botën, dhe është një nga aplikacionet më të shkarkuara mjekësore./b.l/noa.al/

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd