Kujdes me skanimin e kodeve, ja si mund t’ju vidhen llogaritë bankare
Transmetuar më 27-12-2019, 15:24

Gjithnjë e më shumë dëgjojmë se njerëzit po mashtrohen duke skanuar kodet QR. Kjo formë e re e mashtrimit e bën shumë të lehtë për kriminelët të bëjnë kërdi në llogaritë bankare.

Ja gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me kodet QR dhe si të parandaloni mashtrimet.

Çfarë është kodi QR?

Kodi QR është një shkurtim për "Kodi i shpejtë i përgjigjes". Ky kod shfaqet si një kod barkod që mund të skanoni me telefonin tuaj. Pasi të skanoni, do të lidheni automatikisht në një faqe në internet. Kjo mënyrë e skanimit e bën shumë më të lehtë për përdoruesit e telefonave inteligjentë të vizitojnë faqet e internetit.

Një përdorim popullor është për biletat në vende të ndryshme, por gjithashtu mund të shfaqë informacione për shumë gjëra, përfshirë veprat e artit në muze. Pagesat përmes iDeal gjithashtu mund të bëhen përmes kodit. Dhe kjo e fundit është pikërisht arsyeja pse skanimi i disa kodeve QR mund t’ju vërë në rrezik.

Si njerëzit janë mashtruar duke përdorur kodet QR

Kodet QR nuk përdoren më vetëm në internet për të mashtruar njerëzit. Njerëzit gjithashtu mund të ju afrohen rrugës dhe të pyesin nëse doni të skanoni një kod QR. Disa mund t’ju kërkojnë të transferoni para parkimin përmes një kodi QR sepse mashtruesi nuk ka para me vete. Kjo është një mënyrë për të marrë detaje nga llogaria juaj bankare, prandaj zgjidhni të paguani kudo vetëm me cash, jo me barkod.

Disa këshilla si ti shmangni këto situata

Gjithmonë shikoni mirë URL-në të kërkesave për pagesa. A përputhet kjo me lidhjen në URL-në aktuale të shërbimit të pagesës? Nëse po, atëherë shansi për një mashtrim është i vogël.

Besueshmëria nuk ka pse t’i dëshmohet shitësit, kështu që nuk duhet të skanoni kurrë një kod QR për të provuar se informacioni juaj personal dhe numri i llogarisë janë të sakta.

Shitësi nuk ka nevojë për ndonjë informacion tjetër nga ju: asnjë foto ose kopje e ID-së tuaj ose e licencës së shoferit. Kur dyshoni, kontaktoni gjithmonë bankën tuaj për të pyetur rreth situatës./a.m/noa.al/

Loading...
Loading...