Relaks… Ndiqni shembullin e majmunëve të borës në Japoni për të luftuar stresin
Transmetuar më 26-12-2019, 11:47

Parku u ofron turistëve mundësinë që të futen në shoqërinë e majmunëve, të cilët, edhe kur parku është plot me njerëz, enden pa u shqetësuar. Komoditeti i tyre është kryesisht për shkak të rregullave të rrepta të parkut që ndalojnë njerëzit të hyjnë në këto pishina termike.

Pse këto makakë japoneze kalojnë kaq shumë kohë në ujërat termale?

Edhe pse makaket japoneze kanë tendencë të lahen në ujërat termale më shpesh gjatë dimrit sesa gjatë verës, nuk ka të dhëna konkrete që sugjerojnë që majmunët e dëborës lahen në banjë vetëm për të rritur temperaturën e trupit të tyre. Përkundrazi, ata duket se zhyten për të ulur nivelin e stresit.

Në dimër, reshjet e borës në Parkun Monkey mund të jenë të rënda dhe temperatura mesatare bie në rreth -10 ° C. Temperatura e ujit në pishina është vazhdimisht rreth 50 ° C, por majmunët në park kanë lëkurë të trashë dhe të ngrohtë që i mbron ata nga të ftohtit dhe për këtë arsye nuk kanë nevojë të lahen në banjë për të mbijetuar nga temperaturat e ftohta.

Sidoqoftë, nxehtësia e pishinave është vërtet relaksuese, dhe majmunët përfitojnë nga ngrohtësia e atyre ujërave që zvogëlojnë stresin dhe inkurajojnë shoqërimin me majmunët e tjerë.

Siç sugjeron emri, këta majmunë janë të rehatshëm në dëborë, dhe këlyshët pëlqejnë të luftojnë dhe të luajnë me të. Ndonjëherë është madje e mundur të shihet dikush që bën topa dëbore.

Rreth 150 majmunë udhëtojnë rregullisht në këtë park, por vlerësohet se ka më shumë se 114,000 në male. Për fat të mirë, ato nuk janë një specie e rrezikuar, por rreth 10,000 makaka japoneze vriten çdo vit për të mbrojtur industrinë bujqësore në zonën e Nagano.

Sot, turistët që vizitojnë parkun mund të vëzhgojnë majmunët japonezë të dëborës në natyrë, dhe që nga atëherë janë bërë një tërheqje kryesore turistike në rajon./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...