Puçra në organet gjenitale dhe çrregullime neurologjike, çfarë është sifilisi, simptomat dhe kurimi
Transmetuar më 02-11-2019, 08:20

Të përfshira në mesin e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, sifilizi mbetet një gjendje e përhapur, madje edhe në vendin tonë. Por, duke shmangur panikun, le të shohim së bashku se çfarë është, cilat janë simptomat, si transmetohen, si trajtohen dhe cilat janë komplikimet.

Çfarë është sifilisi

Sifilisi është një sëmundje e shkaktuar nga një bakter, Treponema pallidum, i cili tregon simptomat e tij në mukozën gjenitale dhe në gojë. Ekzistojnë tre tipe (fillore, sekondare dhe terciare) që ndryshojnë sipas ashpërsisë së simptomave.

Si transmetohet

Infeksioni ndodh përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me lezionet që shfaqen me sëmundjen dhe për këtë arsye ajo transmetohet lehtësisht gjatë marrëdhënieve seksuale të pambrojtura.

Cilat janë simptomat

Faza parësore: pas një periudhe inkubacioni prej 3-4 javësh, lezionet e para shfaqen në trup dhe këto janë plagë të rrumbullakëta (sifiloma) në labia minora, hyrje vaginale dhe perineum, për gratë, në penis, anus dhe lafshë, për burra. Por edhe brenda gojës, në gjuhë dhe mishrat e dhëmbëve.

Faza dytësore: në këtë pikë, puçra të ngjashme me ato të fruthit shtohen, në duar, këmbë, gjymtyrë.

Faza terciare (shumë e rrallë): në rastet më të rënda, muaj dhe vite më vonë, mund të shfaqen çrregullime neurologjike, kockore ose kardiologjike.

Diagnostifikimi, kujdesi dhe parandalimi

Testet serologjike janë të mjaftueshme për të diagnostikuar praninë e bakterit. Në rast të infeksionit, trajtimi është antibiotik (penicilinë). Është e rëndësishme, aq e turpshme sa të duket, të këshilloni partnerët në mënyrë që të zvogëloni rrezikun. Sa për parandalimin, metoda më e mirë është përdorimi i prezervativëve.

Loading...
Loading...