Lëshohen në det miliona “korale foshnja” për ta shpëtuar nga zhdukja
Transmetuar më 31-10-2019, 09:32

Për të ripopulluar disa pjesë të dëmtuara, të mbytur nga infektimet e algave, miliona larva koralesh janë lëshuar në det, të cilat tashmë kanë filluar të vendosen në shtëpinë e tyre të re. Në muajt e ardhshëm, nëse gjithçka shkon sipas planeve të shkencëtarëve, ata do t’i japin jetë krijesave të shkëlqyera dhe delikate shumëngjyrësh që karakterizojnë gumën më spektakolare dhe të kërcënuar në planet.

Barriera e Madhe e Coraleve, e përfshirë në vendet e trashëgimisë botërore të UNESCO-s, në fakt është e ekspozuar ndaj rreziqeve gjithnjë e më të ngutshme të ndryshimit të klimës, dhe në veçanti ndaj acidifikimit konsekuent të ujit të detit, i cili përcakton fenomenin famëkeq të zbardhjes së koralit, shkaku i "arratisjes" së algave që jetojnë në simbiozë me to.

Por jo të gjitha algat janë të dobishme për koralet. Në disa zona të saj, e cila shtrihet për rreth 23.300 kilometra larg Queensland, ndotja e shkaktuar nga operacionet e zhytjes dhe rrjedhja e vazhdueshme e ushqyesve në det ka rritur ndjeshëm numrin e algave.

Janë regjistruar shpërthime të vërteta të këtyre organizmave, të cilat rrezikojnë ekuilibrin delikat të ekosistemit koral. Numri dërrmues i algave është në të vërtetë mbytës për koralet, dhe shkencëtarët kanë vendosur të ndërhyjnë në përpjekje për të shpëtuar pjesët e shkëmbinjve nënujorë më të rrezikuar.

Konkretisht, biologët detarë të Universitetit të Kryqit Jugor, Universitetit James Cook dhe Institutit Australian të Shkencave Detare (AIMS) përqendrohen në pesë zona pranë ishullit Magnetik, të vendosura rreth dhjetë kilometra larg nga Toënsville, ku guma po vuan veçanërisht.

Në përfundim të pastrimit, studiuesit e udhëhequr nga profesori Peter Harrison çliruan mbi shkëmbinjtë pothuajse 3 milion larva koralesh, të cilat u edukuan në Simulatorin e Detit Kombëtar AIMS në Townsville. Siç tregohet, larvat menjëherë filluan të vendosen brenda gumës; në muajt e ardhshëm, koralet në rritje duhet të fillojnë të tregojnë rezultate të dukshme.

Profesori Harrison ka koordinuar gjithashtu një operacion të ngjashëm në Filipine, ku koralet janë rritur në "enët e kuzhinës" brenda 3 viteve ", tha studiuesi për gazetën Australiane ABC.

Edhe pse me këtë teknikë pjesët e gumës të sulmuara nga algat dhe ndotja mund të ruhen, nëse temperaturat dhe acidifikimi i oqeaneve vazhdojnë të rriten, nuk do të jetë e mundur të shpëtosh Barrierën e Madhe nga zhdukja./b.l/noa.al/