Mjalti manuka, antibiotiku natyral që vret bakteret rezistente ndaj ilaçeve
Transmetuar më 30-10-2019, 13:51

Mjalti Manuka është efektiv kundër baktereve rezistente ndaj ilaçeve që janë përgjegjës për infeksione të lidhura potencialisht që prekin të sëmurët me fibrozë cistike. Ky është përfundimi i arritur nga shkencëtarët që na shpjegojnë se si ky mjaltë është një antibiotik natyral që ofron shpresa të mëdha për të ardhmen.

Mjalti Manuka është një mjaltë që e ka origjinën nga Australia dhe Zelanda e Re që ka veti shëruese, në të vërtetë konsiderohet si një antibiotik natyral.

Infeksione, baktere rezistente dhe fibroza cistike. Shkencëtarët na sqarojnë se pacientët që vuajnë nga fibroza cistike, një sëmundje gjenetike autonome recesive e karakterizuar nga prodhimi i tepërt i mukusit të trashë, shpesh i nënshtrohen infeksioneve akute të frymëmarrjes të cilat gjithashtu mund të jenë fatale për shkak të baktereve përgjegjëse që janë rezistente ndaj ilaçeve, d.m.th. arrijnë të kundërveprojnë me efektin e antibiotikëve.

Në disa raste, bakteret janë aq rezistente sa zgjidhja e fundit për pacientët është transplantimi i mushkërive.

Për të demonstruar efektet antibiotike të mjaltit Manuka, shkencëtarët e testuan atë në mostra të indeve të mushkërive të derrit të modifikuar për të imituar ato të njerëzve me fibrozë cistike. Të dhënat e mbledhura treguan se mjalti Manuka është në gjendje të vrasë 39% të baktereve rezistente, ndërsa antibiotikët ndalen në 29%. Dhe kjo nuk është e gjitha. Kombinimi i mjaltit Manuka dhe antibiotikë ka çuar në vrasjen e 90% të baktereve.

Përfundime. Rezultatet paraprake të këtij testi janë shumë premtuese dhe shkencëtarët janë të gatshëm të vazhdojnë me studimin e tyre edhe në qeniet njerëzore për të kuptuar nëse ky mjaltë mund të integrohet me të vërtetë me trajtimet që përdoren aktualisht për të luftuar infeksionet tipike të fibrozës cistike./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...