Sa minuta duhet të stërviteni për të ulur kolesterolin
Transmetuar më 14-03-2019, 18:22

Kolesteroli i lartë mund të ulet duke bërë ndryshime të shëndetshme të jetesës, si përmirësimi i dietës dhe aktiviteti fizik.

Por sa stërvitje duhet të bëni për të ulur nivelet e kolesterolit?

Kolesteroli është një substancë yndyrore jetike për funksionimin normal të trupit, por në sasi tepër të larta mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore.

Kur ka shumë kolesterol në gjak, mund të bllokojë enët e mëdha të gjakut që furnizojnë zemrën. Kjo çon në një gjendje të quajtur sëmundje koronare të zemrës, e cila është shkaku kryesor i sulmeve në zemër.

Sulmet e zemrës mund të ndodhin kur depozitat e kolesterolit në enët e gjakut shpërthejnë, duke shkaktuar mpiksjen e gjakut.

Ushtrimet gjithashtu ju ndihmojnë për të mbajtur një peshë të shëndetshme. Kjo është jetike pasi mbipesha mund të rrisë sasinë e kolesterolit në gjak.

Përveç kësaj, aktiviteti fizik i rregullt ndihmon në zvogëlimin e presionit të gjakut duke mbajtur zemrën dhe enët e gjakut në gjendje të mirë.

Këshillohet të bëhet 150 minuta stërvitje me intensitet të moderuar çdo javë për të ndihmuar në uljen e kolesterolit.

Ushtrimi me intensitet të moderuar përfshin aktivitete si ecje, not dhe çiklizëm.