Disa këshilla për të reduktuar stresin dhe të humbni peshë
Transmetuar më 13-03-2019, 18:16

A e dini çfarë është kortizoli? Është një lloj i hormoneve që ndërhyjnë në momentet tona negative dhe ato bëjnë pak kundërpeshë ndaj serotoninës, më mirë i njohur si "hormoni i lumturisë".

Kortizoli regjistrohet në nivele të larta veçanërisht në kushtet e stresit të lartë, fizik dhe mendor, dhe këto janë momentet në të cilat gjëndrat tona veshkore rritin prodhimin dhe qarkullimin e tyre në organizëm.

Kortiz oli prodhohet në të vërtetë për të siguruar vëmendje më të madhe ndaj trupit dhe mendjes në situatat që e kërkojnë, por gjithashtu ka kundërindikacione, siç janë ndryshimet në ciklin menstrual, hipertensionin, dhimbjen e kokës dhe madje edhe osteoporozën, depresionin dhe praninë e tepërt të yndyrës në bark. Për këtë arsye është e rëndësishme ta mbani nën kontroll.

Si? Në mënyrat e mëposhtme. Para së gjithash, si në shumë raste të tjera, është shumë e dobishme që rregullisht të kryhen stërvitje fizike, të cilat janë në gjendje të heqin stresin dhe sheqernat e gjakut me të cilat kortizoli është i lidhur ngushtë.

Në këtë ka edhe një dietë të ekuilibruar. Marrja e disa produkteve natyrore duket se është një ndihmë e madhe. Le të flasim për kakao, xhinxher, etj. Si dhe praktikat e tjera rezultojnë të jenë aleatë të çmuar.

Akupunktura, meditimi, masazhet, ushtrimet e frymëmarrjes apo edhe ecja e thjeshtë në një ditë të bukur me diell ndihmojnë në kufizimin e prodhimit të kortizolit, në të njëjtën mënyrë si një gjumë i mirë i natës./b.l/noa.a/