Transmetuar më 05-12-2018, 20:03

Të flesh pak ose shumë është e rrezikshme për shëndetin se zemrës suaj. Ky është përfundimi i një studimi të ri.

Hulumtimi, i publikuar në Journal European Heart Journal, shqyrtoi të dhënat për 116 mijë njerëz të moshës 35-70 vjeç nga 21 vende të ndryshme.

Pas një periudhe mesatare të ndjekjes prej gati tetë vjetësh, hulumtuesit regjistruan 4,381 vdekje dhe 4,365 raste të rrezikshme kardiovaskulare.

Njerëz që flinin më shumë se tetë orë kishin një rrezik më të lartë të vdekjes ose zhvillimit të sëmundjeve të zemrës ose enëve të gjakut në tru në krahasim me ata që flinin për 6-8 orë.

Krahasuar me njerëzit që flinin gjashtë deri në tetë orë, ata që flinin gjithsej tetë deri në nëntë orë në ditë kishin një rrezik prej pesë përqindësh.

Dhe njerëzit që flinin mes të nëntë dhe 10 orë në ditë kishin një rrezik në rritje prej 17 % dhe ata që flinin më shumë se 10 orë në ditë kryen një rrezik 41 për qind rritje të sëmundjeve kardiovaskulare ose vdekjes.