Transmetuar më 13-11-2018, 17:33

Një vogëlush që lufton me një gjendje të rrallë të trurit është lënë me "brirët e djallit" pas një operacioni të dështuar.

Djali 22 muajsh, Clyne Solano vuante nga hydranencephalia kongjenitale në mitër, e cila e pengonte zhvillimin e trurit të tij plotësisht.

Clyne, nga Filipinet, iu nënshtrua një operacioni në mars të këtij viti për të lehtësuar presionin mbi trurin e tij, por pjesët e kafkës u shembën aty ku truri nuk ishte formuar, duke lënë kreshta në kokë.

Clyne tani do të ketë nevojë për një operacion rindërtues për të rivendosur formën e kafkës. Nëna e tij është e shqetësuar pasi djali është tepër i dobët për t’iu nënshtruar një operacioni tjetër.

"Kjo është arsyeja pse unë e kam të vështirë marrjen e një vendimi. Nëse ne nuk e bëjmë atë, koka e tij duket si kjo për pjesën tjetër të jetës. Disa njerëz thonë se koka e tij i ngjan brirëve të djallit, por për ne nuk ka dyshim se ai është një engjëll. Më thyhet zemra duke e parë atë që vuan", shprehet nëna e vogëlushit.

Hydranencephaly është shkaktuar nga hemisferat e djathtë dhe të majta e trurit që nuk zhvillohen në mitër dhe janë të pashërueshme. Megjithëse shumica e foshnjave të lindura me gjendje të rëndë vdesin brenda pak muajsh, ndërsa Clyne po lufton.

Pavarësisht ashpërsisë së gjendjes, mjekët në Pasig City, Filipine i kanë dhënë Clyne një prognozë "të mirë" për jetën e tij të pritshme. Operacioni më i fundit i Clyne ishte më 6 nëntor për të ndryshuar tubin në rrugët e tij ajrore që i lejon atij të marrë frymë.

Ai ushqehet duke derdhur qumësht dhe lëngje nëpërmjet një tubi të dytë që kalon përmes hundës dhe në ezofagun e tij.Mjekët në Qendrën Mjekësore të Fëmijëve të Filipineve thanë se ai po "shihet rregullisht" nga një neurolog.

Aktualisht ata janë duke pritur për skanime CT, skanime MRI, video EEG dhe analiza të tjera speciale para se të vazhdojnë me trajtimin e Clyne./b.l/noa.al/