Transmetuar më 11-04-2018, 13:27

Shpesh ata e shikojnë botën në një mënyrë idealiste dhe është e vështirë që të heqin dorë nga pritjet e tyre. Kjo i pengon ata, që  të marrin kënaqësi nga jeta dhe të ndihen  të lumtur.  Realiteti i botës që i rrethon shpesh sjell vetëm zhgënjim.

Në librin e tij, "Lumturia e vërtetë" Martin Seligman, një psikolog në Universitetin e Pensilvanisë, bën thirrje për një "ushtrim të mirënjohjes" së përditshme. Vetëm mos harroni, ato gjëra që ju bëjnë të ndiheni mirënjohës. Kjo do t'ju largojë nga të menduarit negativisht dhe do t'ju ndihmojë të shihni shumë gjëra të tjera. Ja disa arsye pse nuk mund të jenë të lumtur:

1. Ata nuk kanë një marrëdhënie të ngrohtë dhe miqësore

Njerëzit inteligjentë që të bisedojnë hapur me një bashkëbisedues, e kanë te vështirë dhe shpesh keqkuptohen. Ata duan të flasin për ngjarje të rëndësishme dhe kuptimplota dhe rrallë kuptohen. Sipas shkencëtarëve, socializimi për njerëzit me inteligjencë të lartë është një përvojë shpesh më e dhimbshme se vetmia.

2. Ata vuajnë nga probleme psikologjike

Shumë vepra shkencore konfirmojnë se intelektualët shpesh vuajnë nga çrregullime mendore. Shkencëtarët nuk mund të gjejnë një varësi të drejtpërdrejtë këtu, por fakti mbetet. Zakoni i analizës për jetën, vdekjen dhe ndjenjën e ekzistencës. E gjithë kjo në shumicën e rasteve çon në depresion.

3. Ata kërkojnë të përmbushin pritjet e të tjerëve

Sukseset akademike të këtyre njerëzve çojnë në pritjet edhe më të mëdha të të tjerëve. Një ngarkesë e tillë shpesh dëshmon të jetë një barrë e padurueshme.

4. Ata rrallë marrin vendime racionale

Siç ka treguar studimi, në jetën e tyre të përditshme, intelektualët bëjnë gabime si të gjithë të tjerët. "Njerëzit me inteligjencë mbi mesataren bëjnë veprime të paarsyeshme dhe janë më të prirur për mashtrime dhe mbështeten në intuitë", pohojnë autorët e studimit.

5. Ata nuk janë gjithmonë të suksesshëm

Studimet kanë treguar se 85% e mirëqenies financiare varet nga gjëra të tilla si : individualiteti dhe aftësia për të komunikuar dhe negociuar. Fituesi i Çmimit Nobel, psikologu Daniel Kahneman, zbuloi se njerëzit janë më të gatshëm të bëjnë biznes me dikë që i pëlqejnë dhe besojnë, edhe nëse ofrojnë një produkt më të shtrenjtë. Inteligjenca emocionale shprehet se sa mirë mund t'i kuptoni ndjenjat e të tjerëve. Inteligjenca morale është se si ndiheni për detyrimet tuaja dhe ndershmërinë tuaj. Treguesit e inteligjencës fizike janë si të kujdeseni për trupin. 

6. Ata përjetojnë më shumë stres

Shkencëtarët kanadezë dolën në përfundimin se sipas intv, njerëzit me inteligjencë të lartë kanë një zakon të mendojnë shumë herë për atë që po ndodh, duke përfshirë gjërat negative, duke i çuar drejt në stres kronik.

7. Ata ndihen më mirë vetëm

Njerëzit shumë inteligjentë përjetojnë siklet gjatë kontakteve të shpeshta me miqtë. Ata, janë shumë të fokusuar në arritjen e synimeve të tyre dhe prandaj mund të braktisin mundësinë që të kalojnë kohë me njerëzit e tjerë.