Transmetuar më 08-01-2018, 09:42

Çdo nënë dhe baba dëshiron që fëmija i tij të jetë një person i zgjuar dhe i suksesshëm në jetë. Ndërsa termi i njohur si ‘zgjuarsi’ përbëhet nga terma të ndryshëm si mësim, konceptim, kujtesë dhe mundësi e zgjidhjes së problemit në mënyra të ndryshme.

Në fillim të faktorëve më të rëndësishëm që ndikojnë në zhvillimin e zgjuarsisë radhitet faktori gjenetik. Por përveç anës gjenetike kanë rëndësi të madhe edhe ushqimet që konsumojnë nënat shtatzëna.

Nëse jeni në pritje të një fëmije, atëherë filloni të hani vezë çdo ditë! Kështu rekomandohet pas një studimi të fundit, ndërsa rezulton se gratë shtatzëna të cilat konsumojnë deri në disa kokrra vezë në ditë, kanë foshnje me inteligjencë më të lartë.

Vezët përmbajnë sasi të larta të kolinës, e cila rrit kujtimet e foshnjave dhe aftësitë për të përpunuar informacionin.

Megjithatë, studiuesit paralajmërojnë se shumë gra shtatzënë dështojnë të konsumojnë sasinë e rekomanduar të kolinës, gjë që mund të jetë për shkak të reputacionit të vezëve për shkak të niveleve të ngrira të kolesterolit, si dhe paralajmërimeve kundër ngrënies së vezëve të pagatuara.

Ky studim u realizua nga Universiteti Cornell ndërsa u eksperimentuan 26 gra shtatzëna të cilat hynë në muajin e tyre të tretë.

Nëse vezët e skuqura, shoqëruar me djathëra të ndryshëm konsumohen ndjeshëm sidomos gjatë 3 muajve të fundit të shtatzënisë, rezultatet do të jenë edhe më të mira.

Gjithashtu dietologët këshillojnë se të njëjtat vlera mund t’i merrni edhe nga peshku, pula, arrat dhe brokoli. /b.l/noa.al/