Transmetuar më 29-10-2017, 17:01

Në Suedi, vetëm një për qind e të gjitha pagesave janë bërë me para të gatshme, ndërsa në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara një mesatare prej shtatë përqindësh.

“Visa” ka publikuar kohët e fundit rezultatet e studimit “qytetet pa kesh”, qëllimi i të cilit ishte për të theksuar përfitimet e mundshme të kalimit në digjitalizim në 100 qytete në mbarë botën.

Ky studim për herë të parë u paraqit para publikut.

Adam Wand, kreu i politikës globale publike dhe “Visa”, vuri në dukje koston e lartë të parave të gatshme dhe se qytetarët dhe ekonomia është e dobishme për të lëvizur me pagesën jo-kesh.

“Në krye të listës janë Stockholmi, Sydney, Toronto dhe Londra, e më së shumti që përdorin kesh janë Accra, Amman, Cairo, Casablanca, Lima, etj”, theksoi Wanda.

Studimi zbuloi se rritja e pagesave digjitale në qytete të ndryshme mund të rezultojë në një total aktiv prej 470 miliardë dollarësh në vit.

Kjo do të thotë që secili prej njëqind qyteteve mund të përfitojë neto prej 4.7 miliardë dollarë në vit.