Transmetuar më 22-03-2015, 19:42

Në fshatin Bajkaj në Sarandë po ndërtohet landfilli rajonal për menaxhimin e mbetjeve të ngurta urbane për bregdetin e jugut. Aktualisht ka përfunduar faza e parë e ndërtimit, një investim që shkon në total 5.6 milionë dollarë.

Për t’u njohur me ecurinë e investimit ishte sot në Bajkaj, kryeministri Edi Rama dhe Ministrja e Zhvillimit Urban, Englantina Gjermeni.

Landfilli ka një kapacitet 365 000 m3. Ai është llogaritur për depozitimin e 25 000 m3/vit mbetje.

Me reformën e re territoriale do t’i shërbejë bashkive Sarandë, Himarë dhe Delvinë.

Ky landfill do të mundësojë mbylljen e venddepozitimeve ekzistuese të mbetjeve urbane, duke i shërbyer të gjithë zonës bregdetare të jugut.

I pajisur me impiantin e përpunimit të ujërave, do të reduktojë maksimalisht ndotjen e ujërave nëntokësore.

Landfilli i Bajkajt vlerësohet të sigurojë grumbullimin dhe menaxhimin e integruar të mbetjeve për 20 vitet në vazhdim.

Kryeministri shpjegon me detaje qëllimet e landfillit: “Qëllimi i parë është që të pastrohen të gjitha vatrat e infektuara nga vendgrumbullimet pa asnjë standard dhe nga plehrat e mbledhura kuturu nëpër vite dhe pastaj të garantohet që i gjithë sistemi i mbledhjes në gjithë njësitë vendore në Himarë, në Sarandë dhe në Konispol të funksionojë, në mënyrë që ky investim të kthehet në shembullin e mirëmbajtjes mjedisore të të gjithë zonës. Edhe reforma territoriale ndihmon shumë në këtë aspekt, sepse nuk është më fjala për dhjetëra komuna me buxhete mjerane dhe me burime njerëzore të pamjaftueshme, por është fjala për 5 bashki, të cilat do të kenë buxhete të mjaftueshme dhe do të kenë në dispozicion mundësitë për të pasur burimet njerëzore të kualifikuara, në mënyrë që gjithë ky thesar turistik të çlirohet nga makthi i plehrave që faktikisht kanë dëmtuar shumë edhe imazhin, edhe dëshirën e shumë turistëve për të ardhur në këtë zonë. Kështu që kjo është një pikë kthese historike për zonën dhe për turizmin në Shqipëri,” – u shpreh Kryeministri.

Landfilli rajonal i Bajkaj është pjesë e një projekti të financuar nga Banka Botërore për menaxhimin e integruar dhe pastrimin e zonave bregdetare. Infrastruktura dhe rehabilitimi i mjedisit të bregdetit të jugut është komponenti më i rëndësishëm i këtij projekti, me vlerë të përgjithshme 35 milionë dollarë. Nga ky projekt është financuar me sukses edhe ndërtimin e stacionit të transferimit të mbetjeve në Himarë, me vlerë 608 504 dollarë. /a.b/noa.al/