Transmetuar më 16-03-2024, 15:39

Është padyshim një nga problemet që lidhet me sistemin ushqimor, i cili megjithatë shpeshherë nuk gjen shkaqe të drejtpërdrejta në ushqim, por në sektorë të tjerë, dhe natyrisht është një nga çrregullimet që merren më pak seriozisht.

Por diarreja si çdo formë tjetër çrregullimi dhe që.për më tepër është e vështirë të klasifikohet si “sëmundje” megjithatë mund të sjellë edhe probleme serioze fizike.

Është padyshim thelbësore të "fillosh" nga një kusht i edukimit ushqimor, domethënë të mësosh të kuptosh se çfarë duhet të hani për të shmangur problemet që lidhen me diarrenë.

Sigurisht që përdorimi i barnave të ndryshme është shumë i rëndësishëm, por edhe ushqimi ka një ndikim të konsiderueshëm.

Si në sasi, por gjithashtu dhe mbi të gjitha në zgjedhje, është e rëndësishme të kuptoni se çfarë duhet të hani.

Kujdes nga diarreja: Zgjidhni me kujdes çfarë të hani dhe çfarë të shmangni për të mos u sëmurur

Diarreja është një seri çrregullimesh jashtëzakonisht të përhapura, të cilat vihen në pah me simptoma të ndryshme, ku forma kryesore është rritja dhe parregullsia e defekimit, shpeshherë e lidhur edhe me frekuenca të tepërta dhe një gjendje më të lëngshme.

Në shumicën e rasteve kjo ndodh për shkak të kushteve para-ekzistuese, si sindroma e zorrës së irrituar, por edhe gastriti, forma të sëmundjes celiac dhe siç raporton noa.al edhe çrregullime të tjera që nxjerrin në pah një reagim ekstrem të trupit.

Diarreja është gjithashtu një simptomë e përhapur e shumë gjendjeve dhe sëmundjeve që paraqesin këtë formë reagimi, kështu që nuk është diçka për t’u nënvlerësuar.

Në shumicën e kushteve, megjithatë, rezulton të jetë diçka që zhduket brenda pak ditësh, për shembull pas një infeksioni bakterial të zorrëve.

Por për ata që vuajnë vazhdimisht nga diarreja, kontrolli i mjekut është i rëndësishëm nëse problemi është apo jo i izoluar, edhe për të kuptuar llojin.

Në këtë kontekst edhe dieta është shumë e rëndësishme.

Ne duhet të shmangim produktet ushqimore që janë shumë komplekse për t’u tretur dhe për t’i menaxhuar fizikisht, për shembull pijet me gaz e sheqer, produktet e tepërta të përpunuara (të tilla si mishrat e pjekur ose djathrat shumë të pjekur) por edhe alkoolin.

Edhe ushqimet tepër pikante, në disa raste, priren të stimulojnë florën bakteriale të zorrëve dhe të komprometojnë sistemin e jashtëqitjes.

Produktet që bëhen me miell integral gjithashtu duhen shmangur, pasi stimulojnë edhe më shumë jashtëqitjen, ashtu si edhe perimet e gjalla.

Përdorimi i gjerë i frutave, perimeve të gatuara, vezëve, makaronave me miell të bardhë, vaj ulliri, djathëra të freskët dhe çdo lloj ushqimi jo të fermentuar mund të ndihmojë absolutisht.

Gjithashtu edhe ushqimet e ndryshme probiotike, duke shmangur për shembull kefirin i cili në fakt është një produkt i fermentuar, veçanërisht në ditët e diarresë. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd