Transmetuar më 10-03-2024, 11:43

Studiuesit kinezë kanë zbuluar se pirja e pijeve të ëmbla artificialisht mund të rrisë rrezikun e fibrilacionit atrial deri në 20 për qind, raporton noa.al duke cituar britaniken "The Guardian".

Pirja e më shumë se dy litra në javë pije të ëmbëlsuara artificialisht mund të rrisë rrezikun e një ritmi të parregullt të rrezikshëm të zemrës me 20 për qind, krahasuar me njerëzit që nuk pinë fare, sipas Guardian.

Një studim nga Shangai zbuloi se njerëzit që pinë pije të tilla janë më të ndjeshëm ndaj një gjendjeje të njohur si fibrilacion atrial, ose më mirë, fluttering kaotik të atriumeve të zemrës, të cilat kanë një ritëm të rregullt.

Simptomat e fibrilacionit atrial përfshijnë lodhjen, gulçimin dhe palpitacionet. Kjo gjendje shpesh mund të jetë gjenetike, por ka disa faktorë rreziku të modifikueshëm.

Gjërat që nuk mund t’i kontrolloni janë gjenetika dhe mosha, gjithashtu një faktor i madh rreziku.

Ndër gjërat që mund të kontrolloni janë duhani, hipertensioni, apnea e gjumit, obeziteti dhe dieta.

Sipas ekspertëve, është e rëndësishme ruajtja e presionit të gjakut si dhe një mënyrë jetese e shëndetshme për shëndetin e zemrës. Ajo që është thelbësore është dieta e duhur dhe stërvitja.

Ende nuk ka një përgjigje përfundimtare për pyetjen nëse pijet me kalori të ulët apo pijet pa kalori me ëmbëlsues artificialë janë më të shëndetshme se pijet e zakonshme.

Kur bëhet fjalë për fibrilacionin atrial dhe dietën, shmangia e ushqimeve të larta në kolesterol dhe yndyrë dhe ushtrimet e rregullta janë thelbësore.

Edhe humbja modeste e peshës shoqërohet me shumë më pak përsëritje të fibrilacionit atrial pas trajtimit. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd