Transmetuar më 10-03-2024, 09:26

Vajrat që përdorim për përgatitjen e ushqimit mund të luajnë një rol kyç në dietën tonë, duke ndikuar jo vetëm në shijen e vakteve, por edhe në shëndetin tonë të përgjithshëm.

Kur bëhet fjalë për shëndetin (veçanërisht zemrën), zgjedhja e vajit të gatimit bëhet veçanërisht e rëndësishme.

Disa vajra janë të pasura me yndyrna të pangopura të shëndetshme për zemrën, të tilla si yndyrnat e pangopura, të cilat janë lidhur me uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare dhe inflamacionit në trup.

Vaji i ullirit ka qenë prej kohësh i njohur për kontributin e tij të rëndësishëm në shëndetin e zemrës dhe reduktimin e inflamacionit.

I pasur me yndyrna të pangopura dhe antioksidantë, vaji i ullirit është i lidhur me uljen e kolesterolit LDL (kolesteroli "i keq") ndërsa promovon një rritje të HDL (kolesterolit "të mirë").

Përveç kësaj, vetitë anti-inflamatore të vajit të ullirit, veçanërisht polifenolet e tij, mund të ndihmojnë në luftimin e stresit oksidativ dhe inflamacionit në trup.

Vaji i ullirit ekstra i virgjër është i pasur me yndyrna të pangopura të shëndetshme për zemrën dhe ka përfitimin e një lloji specifik të antioksidantit të quajtur polifenol.

Përmbajtja e polifenolit në vajin e ullirit është kryesisht përgjegjëse për shumë përfitime si ulja e inflamacionit, përmirësimi i niveleve të kolesterolit, ulja e presionit të gjakut dhe madje edhe mbështetja e shëndetit imunitar.

Vaji i ullirit jo vetëm që mund të ndihmojë në shëndetin e zemrës dhe inflamacionin, por është gjithashtu i shkëlqyeshëm për ata që janë në një përpjekje për humbje peshe.

Ai përmban yndyrna mono të pangopura që janë më të shëndetshme për trupin sesa yndyrat e ngopura. Këto yndyrna të dobishme mund të ndihmojnë në uljen e yndyrës së trupit kur ato janë pjesë e një diete të ekuilibruar.

Por më e rëndësishme është se përfshirja e vajit të ullirit në një dietë të ekuilibruar konsiderohet një zgjedhje e mençur për ata që synojnë të përmirësojnë shëndetin e zemrës dhe të menaxhojnë inflamacionin, duke e bërë atë një element kryesor në dietën mesdhetare të njohur për efektet e tij pozitive në shëndetin kardiovaskular.

Dieta mesdhetare promovohet gjerësisht për përfitimet e saj shëndetësore dhe përfshin përdorimin bujar të vajit të ullirit.

Por duhet bërë kujdes në zgjedhjen e vajit të ullirit. Blini në dyqanin apo tregtarin tuaj të besuar, testoni cilësinë e vajit dhe synoni sidomos atë vaj që prodhohet në punishte. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd