Transmetuar më 10-03-2024, 09:20

Hipertensioni apo presioni i lartë i gjakut është një problem shumë i zakonshëm që të gjithë e njohim, por ka edhe hipotension, për të cilin flitet shumë më pak.

Nëse presioni i gjakut është i ulët, kjo do të thotë se zemra nuk po pompon mjaftueshëm gjakun.

Hipotensioni diagnostikohet kur presioni sistolik i gjakut është më i ulët se vlerat e konsideruara normale, pra nëse leximi është më pak se 90 mmHg, raporton noa.al.

Simptomat e presionit të ulët të gjakut mund të përfshijnë shikim të paqartë, marramendje, të fikët, lodhje, të përziera dhe vështirësi në përqendrim.

Nëse presioni i gjakut bie, ka ushqime që mund t’ju ndihmojnë ta ktheni atë në kufirin normal.

Kafe ose çaj

Teina dhe kafeina janë dy gjëra që, nëse merren në sasi të vogla, rekomandohen për presionin e ulët të gjakut.

Jodi

Në rastin e presionit të ulët, kripa mund të jetë e dobishme dhe merluci i freskët përmban rreth 90 miligramë natrium për 100 gramë.

Proshutë

Meqenëse proshuta është e pasur me kripë, mund të jetë një opsion i mirë kur presioni i gjakut bie.

Açuget

Nëse jeni të prirur për hipotension, açugeja e konservuar mund të ndihmojë. Kjo vlen edhe për peshkun e konservuar në përgjithësi.

Djathë i freskët

Një copë djathë i freskët me 2% yndyrë përmban 321 miligramë natrium, duke e bërë atë një bazë të shkëlqyer ushqimi për ta përfshirë në vaktin tuaj. Plotësoni vaktib me fruta të pasura me antioksidantë, si boronica, si dhe yndyrna të shëndetshme për zemrën, si arrat.

Ulliri

Ullinjtë janë një shtesë ushqimore e shkëlqyer për presionin e ulët të gjakut, pasi ka 530 miligramë natrium në një çerek filxhani ullinj jeshil. Kombinimi i ullinjve me ushqime të tjera me pak kripë, të tilla si proteina pa dhjamë, drithërat, frutat dhe perimet, shihen si një opsion i shkëlqyer për përfitimet e shëndetit të zemrës. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd