Transmetuar më 13-10-2023, 08:58

Shefi i kuzhinës Michael Chiarello vdiq javën e kaluar nga një reaksion alergjik që rezultoi në shok anafilaktik. Detajet se si ka ndodhur reaksioni alergjik nuk dihen ende. Alergjitë ushqimore prekin rreth 4% të të rriturve dhe 8% të fëmijëve, sipas klinikës Mayo

Për disa njerëz, një reaksion alergjik ndaj ushqimeve të caktuara mund të jetë i pakëndshëm, por jo i rëndë.

Për të tjerët, një reaksion alergjik ndaj ushqimit mund të jetë i frikshëm dhe madje kërcënues për jetën.

Kështu shpjegojnë mjekët në faqen e internetit të klinikës Mayo Cleveland në SHBA, citon noa.al.

Simptomat e alergjisë ushqimore zakonisht zhvillohen brenda minutave deri në dy orë pas konsumimit të ushqimit problematik.

Shenjat paralajmëruese për t’u pasur parasysh përfshijnë kruajtje, shqetësim në stomak, simptoma që prekin veshin, fytin dhe hundën, si dhe marramendje dhe/ose të fikët.

Kruarje

Djegia ose kruarja në gojë dhe skuqja, të shoqëruara me ënjtje të buzëve, gjuhës, fytyrës dhe fytit, janë simptoma që nuk duhen anashkaluar.

Probleme me stomakun

Të përzierat dhe dispepsi zakonisht lidhen me alergjitë ushqimore. Mund të shfaqen edhe të vjella ose diarre.

Simptomat që prekin veshin, fytin dhe hundën

Sipas klinikës Meio, gulçimi, ngjirja e zërit dhe kongjestioni i hundës janë simptoma shtesë të një alergjie ushqimore.

Marramendje dhe/ose të fikët

Kontaktoni mjekun ose alergologun tuaj nëse keni simptoma të alergjisë ushqimore menjëherë pas ngrënies.

Nëse është e mundur, kontaktoni mjekun tuaj sa më shpejt që të ndodhë një reaksion alergjik. Kjo do ta bëjë më të lehtë kurimin e diagnozës.

Mbani mend se rreziku më i madh me alergjitë ushqimore, siç ishte rasti me Kjarel, është anafilaksia – një gjendje kërcënuese për jetën që shkakton ngushtim të rrugëve të frymëmarrjes dhe rënie të theksuar të presionit të gjakut.

Adoleshentët dhe fëmijët janë veçanërisht në rrezik të lartë të anafilaksisë, e cila mund të çojë në koma, siç janë ata me një histori astme.

Disa shenja të shokut anafilaktik përfshijnë vështirësi në frymëmarrje, skuqje të lëkurës, kruarje të pëllëmbëve ose këmbëve dhe një puls të shpejtë.

Kur bëhet fjalë për ushqimin, alergjenët më të zakonshëm, të cilët shkaktojnë 90 për qind të reaksioneve serioze dhe anafilaksisë, janë butakët, kikirikët, arrat e pemëve, peshku, vezët, qumështi, gruri, soja dhe susami, sipas Klinikës Mayo Cleveland. /noa.al