Transmetuar më 07-08-2023, 19:04

Përdorimi i barishteve dhe erëzave në gatim është një mënyrë e shkëlqyer për të përmirësuar shijen dhe pamjen e një pjate pa shtuar natrium (kripë).

Por kjo është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të marrë lëndë ushqyese shtesë dhe përfitime të rëndësishme shëndetësore në të njëjtën kohë, raporton noa.al.

Një barishte që përdorim gjerësisht në kuzhinën mesdhetare është majdanozi.

Sipas bazës kombëtare të të dhënave ushqyese të Departamentit Amerikan të Bujqësisë, 10 degë majdanozi përmbajnë:

4 kalori

0,3 gram proteina

0,1 gram yndyrë

0,6 gram karbohidrate

0,3 gram fibra dhe

0,1 gram sheqer

Ata gjithashtu ofrojnë:

205% e nevojës ditore të një të rrituri për vitaminë K

22% të vitaminës C dhe

17% të vitaminës A

Përfitimet e majdanozit për shëndetin e njeriut

Parandalimi i kancerit

Myricetin, një flavonol i përmbajtur në majdanoz, është treguar se ka një efekt kimiopreventiv ndaj kancerit të lëkurës.

Patatet e ëmbla, majdanozi, rrush pa fara e zezë dhe boronicat e kuqe (një lloj kokrrash të kuqe) janë ndër ushqimet me përqendrimin më të lartë të myricetinës për 100 gramë.

Majdanozi gjithashtu përmban sasi të larta të klorofilit, i cili është treguar se bllokon efektet kancerogjene të amineve heterociklike, të cilat prodhohen kur ushqimet gatuhen në temperatura të larta.

Nëse jeni të prirur t’i grini ushqimet tuaja në skarë dhe t’i "thëngjisin" shumë, sigurohuni që t’i kombinoni me perime jeshile për t’i "anuluar" këto efekte.

Gjithashtu, një kimikat natyral i gjetur në majdanoz i njohur si apigenin është treguar se zvogëlon madhësinë e një tumori në një formë agresive të kancerit të gjirit në një studim të kryer në Universitetin e Misurit në SHBA që citon noa.al.

Studiuesit thonë se kjo tregon se apigenina është një trajtim premtues i kancerit jotoksik në të ardhmen.

Parandalimi i diabetit

Myricetin është vlerësuar edhe për efektivitetin e saj në trajtimin dhe parandalimin e diabetit.

Hulumtimet in vitro të kafshëve kanë treguar se myricetina mund të ulë nivelet e sheqerit në gjak, si dhe të zvogëlojë rezistencën ndaj insulinës, ndërsa ka efekte anti-inflamatore dhe ul nivelet e lipideve në gjak. /noa.al