Transmetuar më 12-09-2022, 12:18

TIRANË- Ambasadori i Britanisë së Madhe në Shqipëri, Alastair King Smith, ka komentuar emigrimin gjithnjë e në rritje të shqiptarëve drejt Anglisë.

Ai u ka bërë thirrje të rinjve shqiptarë që të mos largohen me gomone nga vendi. I pranishëm në Kongresin e Arsimit, King Smith tha se të rinjtë shqiptarë mashtrohen nga kontrabandistët e qenieve njerëzore pasi nuk do të pasurohen shpejt duke shkuar në Angli në mënyrë ilegale, por do të përfshihen në kriminalitet dhe drogë. Ai shtoi se rruga e suksesit është një arsim cilësor dhe jo një udhëtim me gomone.

"Jam dakort me komentin e kryeministrit që duhet të punojmë më fort për të punuar për gjuhën shqipe. Ne duhet të shohim se çfarë mund të bëjmë me komunitetin shqiptar në Britani. Besoj se keni parë një zhvillim tragjik, largimin e shumë të rinjve, sidomos në verë, për shkak të mungesës së mundësive. Këta të rinj shfrytëzohen nga kontrabandistët e qenieve njerëzore dhe ne i nxisim të ndalojmë, jo vetëm sepse premtimet për pasurimin e shpejtë janë gënjeshtra pasi do të përfshihen në kriminalitet dhe drogë, por sepse kushtet do të bëhen të rrezikshme. Deti do të jetë më i rrëmbyer dhe moti më i ftohtë. Ndaj u bëj thirrje të rinjve të mos udhëtojnë në mënyrë të jashtëligjshme. Rruga e suksesit nuk varet nga gomonet, por nga arsimit,"- tha King Smith.