Transmetuar më 02-09-2022, 13:40

Studiuesit kinezë kanë zhvilluar një nanomaterial që synon proteinën “spike” të varianteve të koronavirusit, duke përfshirë Delta dhe Omicron, dhe promovon eliminimin e viruseve.

Hulumtimi është botuar në revistën “Nature Nanotechnology”. Ai zbuloi një nanomaterial dydimensional ultra të hollë të bërë nga bakër, indium, fosfor dhe squfur (CIPS), si një agjent i ri që lufton infeksionin SARS-CoV-2, raporton noa.al duke cituar “China Daily”.

Studiuesit nga Instituti i Teknologjisë së Avancuar Shenzhen nën Akademinë Kineze të Shkencave (CAS), Qendra Kombëtare për Nanoshkencën dhe Teknologjinë, Instituti i Fizikës së Energjisë së Lartë nën CAS dhe Instituti i Zoologjisë Kunming nën CAS, zhvilluan nanomaterialin dhe mekanizmin e tij antiviral.

Sipas studimit, CIPS shfaq një aftësi lidhëse jashtëzakonisht të lartë dhe selektive për domenin lidhës të receptorit të proteinës “spike” të SARS-CoV-2 të tipit të egër dhe varianteve të tij, si Delta dhe Omicron. Testimi tregon se kur lidhet me CIPS, virusi eliminohet shpejt nga qelizat e strehuesit, duke sugjeruar që CIPS mund të përdoret për të kapur virusin dhe për të lehtësuar eliminimin e tij nga bartësi.

Testimi tregon gjithashtu se CIPS mund të pengojë hyrjen dhe infeksionin viral në qeliza dhe të lehtësojë në mënyrë efektive inflamacionin e mushkërive te minjtë e prekur nga infeksioni SARS-CoV-2.

Studimi demonstron potencialin e CIPS për terapi të sigurt dhe efektive për trajtimin e infeksionit SARS-CoV-2 dhe që vepron si një agjent dekontaminues dhe material për veshjen e sipërfaqes për të reduktuar infektivitetin SARS-CoV-2.