Transmetuar më 01-07-2020, 01:50

Turqia ka prodhuar një tren elektrik me pesë vagonë dhe ditën e djeshme ka bërë provën zyrtare në zonën e Sakaris, krahinë e Stambollit, e cila ka rezultuar me sukses. Treni u fut në qarkullim nga dita e sotme në zonën e Sakarisë, krahinë e Stambollit.

Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë Mustafa Varank tha se treni zuri vendin e tij midis vendeve që vendosin standardet hekurudhore në gjeografinë e tij. Duke deklaruar se ata kanë marrë një distancë të konsiderueshme në operacionet e duhura, moderne hekurudhore, “Qeveritë tona kanë investuar afërsisht 750 miliardë lira turke në hekurudha në 17 vitet e fundit. Një nga këto investime është projekti ynë kombëtar i trenit. Projekti, i cili ne kemi kryer me vendosmëri me filialet tona nën udhëheqjen e TCDD, e sollën atë në fazën e provës së fabrikës, 70 vjet tani. Theshtë rezultat i masës së shtetëzimit që filloi së pari me punëtorinë për riparimin e karrocave ”. përdori shprehjen.

Duke theksuar se ata i japin rëndësi bashkëpunimeve me institucionet publike, sektorin privat dhe universitetet në mënyrë që të mbështesin prodhimin e duhur, 100 për qind kombëtar, “Ne e kemi implementuar këtë bashkëpunim duke nënshkruar protokollin e bashkëpunimit për krijimin e Institutit të Teknologjive të Transportit Hekurudhor midis TÜBİTAK dhe TCDD. Këto hapa që kemi ndërmarrë drejt së ardhmes sonë, Unë besoj se do të shohim rezultate shumë të rëndësishme në një afat të shkurtër dhe të gjatë “. tha ai.

Duke sqaruar se TCDD kryen aktivitetet e saj të R&D me projekte novatore që do të mbulojnë teknologjinë e ardhshme me plane afatgjata, Uygun tha:

“Fokusi i këtyre aktiviteteve është teknologji inteligjente, autonome, e dixhitalizuar, ekologjikisht miqësore me mjedisin, materiale të lehta. Jo vetëm në teknologjitë e automjeteve, por edhe për studimet e dixhitalizimit për procesin e menaxhimit, strukturat që përbëjnë hekurudhën, stacionet, elementet e infrastrukturës-superstrukturës, sinjalizimin dhe teknologjitë e sigurisë hekurudhore. aktivitetet tona novatore vazhdojnë".