Transmetuar më 19-02-2024, 08:22

Rreth 900 ton bateri litiumi ishin përfshirë nga zjarri në një fabrikë riciklimi baterish në Francën jugore, thanë autoritetet të dielën, duke dërguar një re tymi të dendur të zi në qiell.

Sipas mediave të huaja, zjarri shpërtheu në një magazinë në pronësi të grupit francez të riciklimit SNAM në Viviez, në veri të Toulouse, tha këshilltari lokal Pascal Mazet në një deklaratë në X.

Bateritë e litiumit janë jetike në pajisjet elektrike nga telefonat tek makinat elektrike, por përmbajnë materiale të djegshme të cilat, të kombinuara me energjinë që ato ruajnë, mund t’i bëjnë ato të prekshme ndaj zjarrit kur ekspozohen ndaj nxehtësisë.

Ky vlerësohet si një rrezik potencial duke pasur parasysh materialet toksike që mund të lëshojë djegia e tyre.

Mediat franceze treguan tym të dendur mbi faqen e Viviez dhe gazeta Le Monde raportoi se deri në 70 zjarrfikës po luftonin për të vënë zjarrin nën kontroll.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd