Transmetuar më 16-02-2024, 08:30

Kur Lukas u diagnostikua me një lloj të rrallë të tumorit të trurit në moshën 6-vjeçare, nuk kishte asnjë dyshim për prognozën.

Mjeku francez Zhak Grill ende reagon emocionalisht kur kujton se duhej t’u thoshte prindërve të Lucas se djali i tyre nuk do të mbijetonte. Lukas tani është 13 vjeç dhe nuk ka asnjë gjurmë të tumorit.

Një djalë belg është fëmija i parë në botë që shërohet nga glioma e trurit, një kancer veçanërisht agresiv, sipas studiuesve që e trajtuan atë.

“Lukas kapërceu gjithçka për të mbijetuar”, tha Dr. Grill, kreu i programit të tumorit të trurit në qendrën e kancerit Gustave Roussy në Paris.

Tumori, emri i plotë i të cilit është glioma difuze e brendshme pontine (DIPG), diagnostikohet çdo vit në rreth 300 fëmijë në Shtetet e Bashkuara dhe deri në 100 në Francë.

Përpara Ditës Ndërkombëtare të Kancerit të Fëmijërisë, komuniteti mjekësor ka përshëndetur përparimet që nënkuptojnë se 85 për qind e fëmijëve tani mbijetojnë më shumë se pesë vjet pasi janë diagnostikuar me kancer.

Megjithatë, perspektiva për fëmijët me tumore DIPG mbetet e dobët, shumica nuk jetojnë një vit pas diagnozës. Një studim i fundit zbuloi se vetëm 10 për qind jetuan edhe dy vjet të tjera.

Radioterapia ndonjëherë mund të ngadalësojë përparimin e një tumori agresiv, por asnjë ilaç nuk është treguar të jetë efektiv kundër tij.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd