Transmetuar më 12-09-2022, 10:16

GREQI- Greqia ka prezantuar masat antikrizë. Ministri i Financave Christos Staikouras, Zëvendësministri i Financave Theodoros Skylakakis dhe Zëvendësministri i Financave Apostolos Vesyropoulos prezantuan 21 masat me vlerë 5.5 miliardë euro të shpallura nga platforma TIF nga kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis.

Protothema informon se në fillim të konferencës për shtyp, ministri i Financave bëri të ditur se vlerësimi për rritjen në vitin 2022 është rishikuar në 5.3% për këtë vit dhe 2.1% për vitin 2023, duke shtuar se “me të dhënat e sotme, PBB-ja e vendit këtë vit do të kalojë 200 miliardë euro”. Siç tha ai, “rritja bazohet në rritjen mbresëlënëse të investimeve dhe eksporteve”.

Në skenarin bazë, inflacioni europian do të jetë 8.8% në vitin 2022 dhe 5.5% në vitin 2023, ndërsa në skenarin e pafavorshëm, inflacioni europian do të rritet ndjeshëm dhe ekonomia europiane do të shkojë në recesion në vitin 2023”.-tha ai.

Ai u shpreh se qeveria do të japë shtesa nga 300 euro deri në 350 euro për ata që konsumojnë naftë për ngrohje këtë dimër si dhe 250 euro për familjet në nevojë.

Siç theksoi ai, kostoja e ndërhyrjes arrin në 13.2 miliardë euro në vitin 2022, prej të cilave 10 miliardë euro është kosto e subvencionimit të energjisë elektrike dhe gazit natyror për familjet dhe bizneset. 80% e totalit të ndërhyrjeve i drejtohet subvencionit me 4.1 miliardë euro për familjet dhe pjesa tjetër për bizneset si dhe mbështetja e njëhershme prej 250 euro për familjet në nevojë.

Rritja e pensioneve kryesore në 2023 prek 1.5 milionë pensionistët me diferencë personale zero ose të ulët që do të jetë në masën 6% për vitin 2023.

Për pagën e posaçme të mjekëve ai ka shpjeguar se 5% rritje e pagës bazë, rritje e shtesës së punësimit spitalor me 120 euro dhe rritje e pozicionit të kompensimit të detyrimeve me 30%. Shtesa e punësimit në spital nuk do të shkrihet me diferencën personale. Rritja mesatare është 10%.