Transmetuar më 09-07-2022, 19:18

Media greke ka ngritur shqetësimin se legalizimi i kanabisit për qëllime mjekësore, po sjell Kolumbinë në kufirin e saj.

Sipas revistës ‘Magazine’, kryeministri Rama hodhi në konsultim publik një projektligj për legalizimin e prodhimit të kanabisit për përdorim mjekësor dhe industrial dhe u hartua nga Ministria Shqiptare e Shëndetësisë, ndërsa pritet të dalë në Kuvend për votim në javët në vijim.

Rama këtë herë duket se nuk po luan blofin, vazhdon revista greke. Deputetët e opozitës e cilësuan vendimin si “çmenduri”.

Sipas raportit të këtij viti të Zyrës së OKB-së për Drogën dhe Krimin, Shqipëria, me një popullsi prej 2.8 milionë banorësh, është vendi i shtatë në botë për sa i përket prodhimit dhe trafikimit të paligjshëm të kanabisit – pas Marokut, Afganistanit, Spanjës, Holandës. , Pakistani dhe Libani.

Në të njëjtën kohë, organet e ndjekjes greke po përpiqen të kuptojnë se çfarë do të thotë e gjithë kjo. Pjesa më e madhe e prodhimit shqiptar, pra shumë tonë në vit, trafikohet në Itali dhe Greqi. Në katër vitet e fundit në kufirin greko-shqiptar janë sekuestruar mbi 13 ton kanabis të papërpunuar.

Rrugët nga Kastoria dhe Janina konsiderohen si kalimet më të rëndësishme për trafikun e “mallit” në Europë, që përkthehet në miliona euro fitime në të dyja anët e kufirit.

“Duke pasur parasysh treguesit e korrupsionit në Shqipërinë, por edhe përvojën e hidhur të fundit të Maqedonisë së Veriut për legalizimin e kanabisit medicinal, të gjithë janë dakord se e nesërmja në kufirin midis dy vendeve nuk do të jetë njësoj.”- e mbyll shkrimin revista greke.