Transmetuar më 15-06-2022, 20:00

Çfarë duhet të studioni për të punuar në 5 profesionet dhe fushat më të kërkuara shkencore të së ardhmes

Është një pyetje një milion dollarë. Por cilat janë sot “mundësitë e arta” në tregun e punës dhe në cilët sektorë ka më shumë perspektiva?

Shumë djem e vajza po bëhen gati për të ndjekur studimet e larta në Bachelor 3 vjeçar si dhe Master deri 2 vjeçarë. Tani, të rinjtë po mendojnë se çfarë duhet të bëjnë për të ardhmen, kush janë fushat e studimit që sigurojnë vende pune dhe sigurisht, cilat prej tyre mund të jenë të arritshme.

Noa.al ju sjell këtë material të plotë që fokusohet në 5 profesione që shihen në botë si e ardhmja e punës së sigurt dhe me të ardhura ndjellëse.

Prof. Dr. Kristo Tausani është këshilltar karriere në Athinë. Ai tregon me detaje se cilat janë këto degë.

Dhe për ata që në vite i kanë rënë shkurt duke zgjedhur juridik, shkenca natyrore, e të tilla syresh, ta kenë të qartë se këto pesë degë janë shumë larg atyre që sapo përmendëm që kanë tejmbushur radhët e të papunëve në Shqipëri.

1.Mikrosistemet – Nanoclays – Nanoaplikacione

Fushat individuale të Mikrosistemeve, Nanokompozimeve dhe NanoAplikacioneve në përgjithësi, po zhvillohen me ritme të shpejta vitet e fundit dhe vetë shkenca nuk duket se i vendos pengesa këtij zhvillimi, shpjegon dr. Tausani. Me aplikime në energji, shëndet, mjedis, etj., mikrosistemet, nanoteknologjia dhe aplikimet e tyre në shkallën nanometrike ndikojnë nga zonat tradicionale të industrisë, në eksplorimin e hapësirës, ​​në mënyrë që ato të priren të zgjidhin që nga çështjet e thjeshta të përditshme e deri fushat njohëse të paeksploruara.

Për këtë, studentët e rinj që laureohen në këtë fushë, mund të punojnë në të ardhmen përmes departamenteve të Matematikës së Aplikuar dhe Shkencave të Natyrës, Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike, Inxhinierisë Mekanike, por edhe Inxhinierisë Kimike, Inxhinierisë Minierash, Metalurgjisë, etj. Në gjithë këto sektorë, kjo fushë "ha bukë".

Analizë biznesi

Ndërsa diapazoni i informacionit dhe i të dhënave rreth nesh rritet, biznesi fillon të shkojë përtej kufijve që ne i dinim deri disa vite më parë. Përveç njohurive të dukshme të menaxhimit të biznesit, sipërmarrësit e së nesërmes, fillestarëve dhe/ose ekzekutivit të çdo industrie i kërkohet të operojnë në mënyrë efektive në një mjedis të globalizuar dhe gjithnjë në ndryshim.

Në biznese, kërkohet të menaxhohen të dhënat, të njihen analizat statistikore dhe të evoluohet në një studim biznesi në mënyrë që të arrihet në zgjedhje dhe objektiva të synuara biznesi. Këtë mund ta arrijë çdo student duke përvetësuar njohuri dhe aftësi në lëndë të tilla si: metoda sasiore në vendimmarrje, analiza e të dhënave, performanca e biznesit, inovacioni.

Informatikë Mjekësore dhe Bioinformatikë

Një nga fushat ku Informatika dhe Teknologjitë e Reja luajnë një rol katalitik me një mori rezultatesh pozitive qoftë në kërkime, qoftë në aplikim është edhe Mjekësia. Nga aftësia e të mësuarit si të parandalohet arresti kardiak te pacientët e kujdesit intensiv deri te përpunimi i të dhënave biomjekësore multimediale, kjo degë gjen aplikime të panumërta në fushën e shëndetit elektronik.

Ndaj ky program pasuniversitar ndërdepartamentor synon të përgatisë shkencëtarë të specializuar që do të rregullojnë pozicionet në këtë fushë.

Në këtë fushë, përveç degëve të Mjekësisë, edhe të diplomuar në Inxhinieri Elektrike dhe Kompjuterike dhe Informatikë, si dhe ata me specializim pasuniversitar në fushën e Informatikës Mjekësore mund të aktivizohen me sukses. Pra nuk është e thënë të studioni patjetër degën konkrete, por edhe këto më sipër.

Gjithashtu si një nga disiplinat me rritje më të shpejtë në botë, Bioinformatika vjen për të analizuar sistemet biologjike me ndihmën e fizikës, kimisë, biologjisë, matematikës dhe sigurisht informatikës. Duke shfrytëzuar Matematikën dhe Statistikën, ai ripërqas probleme të ndryshme biologjike në nivele të shumëfishta, me synimin për të dhënë përgjigje të reja në nivel kërkimor dhe aplikativ, në fushën e Industrisë, Mjekësisë, Farmacisë e më gjerë.

Neuroshkenca

Neuroshkenca filloi të hyjë në mikroskopin e kërkimit sistematik, relativisht vonë, në fillim të viteve 1950.

Gradualisht, ndërdisiplinariteti i tij filloi të shfaqej, duke rezultuar në aplikime si neuromarketing, inteligjencë artificiale, neuroshkencë, neurolinguistikë, neuroshkencë konjitive, etj.

Këto lidhen me degë si p.sh. psikologji, matematikë, inxhinieri, gjuhësi dhe sigurisht biologji dhe mjekësi.

Sigurisht, një i diplomuar për psikologji, filologji dhe/ose pedagogji të arsimit fillor mund të jetë ndërdisiplinor në këtë fushë.

Shkenca Aktuariale

Aktuariali si degë, si në vendin tonë ashtu edhe në mbarë botën, ka filluar të zërë pozicionin që meriton në një mjedis tmerrësisht në evoluim dhe të globalizuar. Sigurimet, bankat dhe kompanitë në sektorë të tjerë e kuptojnë rëndësinë e parashikimit dhe/ose përballjes së rreziqeve që kërcënojnë zhvillimin e tyre, por edhe qëndrueshmërinë e tyre.

Një kurrikul si p.sh. ai i Departamentit të Statistikave, synon të trajnojë profesionistë të cilët do të jenë në gjendje të identifikojnë, analizojnë, masin dhe menaxhojnë risqet që kërcënojnë kompanitë duke patur në fokus kujdesin ndaj rreziqeve financiare. /noa.al