Transmetuar më 21-10-2020, 12:13

Arkeologët kanë gjetur një figurë maceje 2,000-vjeçare të gdhendur në një kodër në Perunë jugore.

Gjeoglifi i maces ka përmasa 121 metra të gjatë dhe është pjesë e sitit të Trashëgimisë Botërore të KB-së Nazca Lines, që ndodhet pothuajse 250 milje nga Lima. Zbulimi u bë gjatë punës së rimodelimit që po bëhej në vendin e njohur turistik.

Shifra e maceve mezi ishte e dukshme dhe po zhdukej për shkak të vendndodhjes së saj në një shpat dhe erozionit natyror.

Pas punës së pastrimit dhe konservimit, arkeologët gjetën një seri vijash të përcaktuara mirë që varionin nga 11 deri në 16 inç në gjerësi.

Bazuar në tiparet e saj stilistike, figura daton nga periudha e vonë e Paracas, rreth vitit 100 para K. në 200 p.K.

"Përfaqësimet e felinave të këtij lloji janë të shpeshta në ikonografinë e qeramikës dhe tekstileve të shoqërisë Paracas," tha ministria në një njoftim për shtyp.

Gjeoglifet dhe linjat e Nasca dhe Palpa janë një koleksion i gdhendjeve të mëdha që përshkruajnë figura imagjinare, krijesa dhe bimë që ishin gdhendur në sipërfaqen e një shkretëtire bregdetare midis 500 pes. dhe 500 A.D. Sipas Organizatës Arsimore Shkencore dhe Kulturore të Kombeve të Bashkuara (UNESCO), gjeoglifet besohet të kenë pasur funksione astronomike rituale. Linjat dhe gjeografitë u shtuan në listën e Trashëgimisë Botërore në 1994.

"Ata janë grupi më i shquar i gjeoglifëve kudo në botë dhe janë të pakonkurueshëm në shtrirjen, madhësinë, sasinë, madhësinë, larminë dhe traditën e lashtë me çdo vepër të ngjashme në botë," tha UNESCO.

/NOA.al