Transmetuar më 17-10-2020, 12:57

Australia ka humbur më shumë se gjysmën e koraleve të saj që nga viti 1995 për shkak të deteve më të ngrohtë të nxitur nga ndryshimi i klimës, ka zbuluar një studim.

Shkencëtarët zbuluan se të gjitha llojet e koraleve kishin pësuar një rënie në të gjithë sistemin më të madh të gumës në botë.

Rëniet më të pjerrëta erdhën pas ngjarjeve të 2016 dhe 2017. Më shumë zbardhje masive ndodhën këtë vit.

"Nuk ka kohë për të humbur – ne duhet të ulim ndjeshëm emetimet e gazeve serë ASAP", thanë studiuesit.

Studimi, i botuar në revistën Procedurat e Shoqërisë Mbretërore B, u krye nga shkencëtarë detarë në ARC Center of Excellence for Coral Reef Studies në Queensland.

Shkencëtarët vlerësuan shëndetin dhe madhësinë e kolonive të koraleve nëpër gumë nga 1995 në 2017.

Ata zbuluan se popullatat kishin rënë me më shumë se 50% në të gjitha madhësitë dhe speciet e koraleve, por veçanërisht në koralet në degëzim dhe në formë tavoline.

Këto janë speciet e mëdha strukturore të cilat zakonisht ofrojnë habitate për peshq dhe jetë të tjera detare.

Ka pasur humbje të strukturave më komplekse të koraleve.

Kjo do të thotë se habitatet për peshqit gjithashtu janë zhdukur.

Prof Terry Hughes, një bashkëautor i studimit, tha se këto lloje koralesh ishin "prekur më keq" nga zbardhimet masive prapa shpinës që dëmtuan dy të tretat e gumës

Zbardhimi ndodh kur koralet nën stres dëbojnë algat – të njohura si zooxanthellae – që u japin atyre ngjyrë.

Koralet mund të rikuperohen nëse kushtet normale kthehen, por mund të duhen dekada.

Një studim në vitin 2019 zbuloi se kolonitë e dëmtuara të koraleve kishin luftuar për t’u rigjeneruar sepse shumica e koraleve të rritur kishin vdekur.

"Një popullsi e gjallë koralesh ka miliona korale të vegjël, si dhe shumë të mëdha," tha autori kryesor Dr Andy Dietzel.

Rezultatet tona tregojnë aftësinë e Great Barrier Reef për të rikuperuar – qëndrueshmërinë e tij – krahasuar me të kaluarën, sepse ka më pak krijesa të reja dhe më pak të rritur të shumuar. "

Ne dikur mendonim se Reefi i Barrierës së Madhe mbrohet nga madhësia e tij e madhe – por rezultatet tona tregojnë se edhe sistemi më i madh dhe relativisht i mbrojtur i tyre në botë është gjithnjë e më i komprometuar dhe në rënie, "tha Prof Hughes.

Në mars, shkencëtarët raportuan se ajo kishte pësuar ngjarjen e tretë të zbardhjes masive në pesë vjet. Shkalla e plotë e dëmit ende po vlerësohet.

Temperaturat globale janë rritur tashmë me rreth 1C që nga kohërat para-industriale.

Shkencëtarët po bëjnë të pamundurën që të gjejnë një mënyrë të ndihmojnë në shërimin e koraleve dhe rregullimin e pigmentit të tyre natyral, duke pasur parasysh klimën që do t’i ndihmojnë ato të rekuperohen.

/NOA.al