Transmetuar më 10-07-2024, 08:50

Vendimi i dhënë për ish-infermieren neonatale Lucy Letby javën e kaluar i dha fund më shumë se 21 muajve procedura gjyqësore. Pas dy gjyqeve dhe dy përpjekjeve për të apeluar, Letby është dënuar për vrasjen e shtatë foshnjave dhe përpjekjen për të vrarë shtatë të tjerë. Ajo po vuan dënime të përjetshme.

Për shumë njerëz ka pasur pak vend për dyshime se Letby është vrasësi serial më i keq i fëmijëve në historinë britanike. Juristët dëgjuan dëshmi rrëqethëse nga prindërit e foshnjave që vdiqën dhe iu treguan shënime të skalitura nga Letby dhe rotacione që u përdorën për ta dënuar atë.

Gjatë gjithë periudhës së provës dhe në pjesën më të madhe të gjashtë viteve të mëparshme kur policia e Cheshire po hetonte një grup vdekjesh foshnjash në spitalin e Konteshës së Chester (CoC) dhe kishte arrestuar Letby, ligjet që synonin të siguronin që juritë të mos ndikoheshin nga historitë në shtyp nënkuptonin Gazetarët britanikë raportuan vetëm atë që u tha në gjykatë.

Jashtë gjykatës, megjithatë, ka pasur një kor zërash në rritje që ngrenë pyetje në lidhje me disa nga provat kryesore të paraqitura në gjyq.

Nuk kishte asnjë provë mjeko-ligjore për të vërtetuar fajin e saj dhe askush nuk e pa Letby – e cila vazhdon të ruajë pafajësinë e saj – duke shkaktuar dëm.

Kjo vlen edhe për rigjykimin që mori një vendim fajësie javën e kaluar . Edhe pse një nga mjekët arriti në përfundimin se ajo duhet të ketë ngatërruar tubin e frymëmarrjes së një foshnjeje në tre raste, ai në fakt nuk e pa atë duke e bërë atë.

Në vend të kësaj, rasti i prokurorisë u bazua në llogaritë e mjekëve dhe infermierëve në njësinë neonatale të spitalit dhe u mbështet shumë në provat statistikore dhe opinionet e ekspertëve për pika komplekse mjekësore, disa prej të cilave u deshën disa ditë për t’i shpjeguar jurisë laike. Janë këto mendime që disa klinicistë pretendojnë se nuk qëndrojnë para shqyrtimit.

Rasti ishte i profilit të lartë dhe i ngarkuar emocionalisht. Juritë e njëpasnjëshme dhe familjet e foshnjave që vdiqën janë të bindur se Letby ishte përgjegjës. Ndërsa pak nga ekspertët me të cilët foli Guardian shkuan aq larg sa thanë se besonin se Letby ishte i pafajshëm, pyetjet rreth provave vunë në dyshim sigurinë e dënimeve.

Një hetim i Guardian ka intervistuar dhjetëra nga këta ekspertë dhe ka parë prova të mëtejshme nga emailet dhe dokumentet. Ato që ngrenë shqetësime përfshijnë disa neonatologë konsulentë kryesorë, disa me role drejtuese aktuale ose të fundit, dhe disa infermierë të moshuar neonatale. Të tjerët janë profesionistë të shëndetit publik, mjekë të përgjithshëm, biokimistë, një mikrobiolog kryesor qeveritar dhe juristë. Disa nga ata që ende punojnë në NHS kanë kërkuar të mbeten anonimë, nga frika e ndikimit nëse përmenden.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd

Lajmet e fundit