Transmetuar më 19-06-2024, 08:42

Tensionet po rriten mes Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës. Por ky konflikt nuk ka të bëjë me migrimin, por për ujin.

Sipas një traktati 80-vjeçar, Shtetet e Bashkuara dhe Meksika ndajnë ujërat përkatësisht nga lumi Kolorado dhe Rio Grande.

Por nën pushtetin e thatësirës së madhe dhe temperaturave të larta, Meksika ka mbetur shumë prapa në dërgesat, duke vënë në dyshim seriozisht aftësinë e vendit për të përmbushur detyrimet e saj.

Disa politikanë thonë se nuk mund të japin atë që nuk kanë.

Edhe fermerët në jugun e Teksasit gjithashtu po luftojnë me mungesën e shiut, sipas CNN.

Ata thonë se mungesa e ujit nga Meksika po i shtyn ata në krizë, duke e lënë në pikëpyetje të ardhmen e bujqësisë. Disa liderë të Teksasit i kanë bërë thirrje administratës së Bidenit të ndalojë ndihmën nga Meksika derisa të zgjidhë mungesën.

Të dy vendet po shohin perspektivën e një vere tjetër të gjatë dhe të nxehtë dhe shumë prej tyre kanë shpresa që një stuhi të fryjë lumenjtë e Meksikës të goditur nga thatësira. Megjithatë, ekspertët thonë se qasja e lutjes për shi është një strategji e rrezikshme dhe afatshkurtër përballë një problemi afatgjatë.

Konflikti nënvizon vështirësitë e mëdha se si të ndahen burimet ujore në tkurrje në një botë më të nxehtë dhe më të thatë.

Sipas një traktati të vitit 1944, Meksikës i kërkohet të dërgojë 1.75 milion hektarë ujë në SHBA çdo pesë vjet nga Rio Grande dhe SHBA të dërgojë 1.5 milion hektarë ujë në Meksikë nga lumi Kolorado çdo vit.

Meksika është shumë prapa në detyrimet e saj, tha Maria Elena Giner, komisionerja amerikane e Komisionit Ndërkombëtar të Kufijve dhe Ujit, organi që mbikëqyr traktatin.

“Ne kemi marrë vetëm rreth një vit ujë dhe tashmë jemi në vitin e katërt”, tha ajo për CNN. Cikli aktual përfundon në tetor 2025.

Rio Grande – i quajtur Río Bravo në Meksikë – është një nga lumenjtë më të gjatë të Amerikës së Veriut dhe rrjedh afërsisht 1,900 milje nga Malet Shkëmbore të Kolorados, duke kaluar nëpër tre shtete të SHBA dhe pesë qytete meksikane përpara se të përfundojë udhëtimin e tij në Gjirin e Meksikës.

Vitet e mbinxjerrjes për t’u shërbyer fermerëve dhe popullsive në lulëzim, së bashku me nxehtësinë dhe thatësirën e nxitur nga ndryshimet klimatike, kanë shkaktuar dëme.

Afërsisht 200 milje nga Rio Grande, që shtrihet nga Fort Quitmen në Presidio, Teksas, njihet si “arritja e harruar”, ku shtrati i lumit është shpesh i tharë gjatë gjithë vitit. Ajo është rikthyer në jetë më tej në rrjedhën e poshtme nga ujërat nga Rio Conchos në shtetin meksikan të Chihuahua, dega më e madhe e Rio Grande.

Paparashikueshmëria e lumit është arsyeja pse angazhimet e Meksikës bazohen në cikle pesë-vjeçare – dhe jo vjetore, tha Giner. “Do të ketë kohë deficitesh dhe suficitesh.”

Mangësitë në një cikël pesë-vjeçar mund të kalohen, por duhet të plotësohen në tjetrin, megjithëse traktati nuk ka mekanizma zbatues.

Gjatë dekadave të para të traktatit, gjithçka shkoi mirë. Por nga fillimi i viteve 1990, “diçka ndryshoi”, tha Giner. Kishte më pak ujë që hynte në lumë.

Ashtu si marrëveshja e lumit Kolorado midis shteteve jugperëndimore të SHBA-së , traktati Meksiko-SHBA llogariti disponueshmërinë e ujit bazuar në të dhënat nga gjysma e parë e shekullit të 20-të. Ai parashikonte thatësira afatshkurtra, por jo mega thatësira shumëvjeçare.

Një konflikt pa fitues

Vështirësia e riformësimit të marrëveshjeve 80-vjeçare të ndarjes së ujit është se ato kanë krijuar besim.

Njerëzit fillojnë të varen nga të drejtat e ujit për të zhvilluar industrinë, për të rritur bujqësinë dhe për të ndërtuar qytete, tha Sarah Porter, drejtore e Qendrës Kyl për Politikat e Ujit në Universitetin Shtetëror të Arizonës. “Dhe sapo ta kesh atë mbështetje, bëhet jashtëzakonisht e dhimbshme të ndryshosh”, tha ajo për CNN.

Një rinegocim i plotë i traktatit nuk ka gjasa. Në vend të kësaj, amendamentet bien dakord ndërmjet vendeve përmes një procesi “minutal”. Minutat mund të përfshijnë çështje nga ndarja e të dhënave deri te ndryshimet e shpërndarjes së ujit.

Diskutimet për një minutë të re që synonte t’i bënte furnizimet me ujë më të besueshme në Meksikë ngecën në fund të vitit të kaluar, ndërsa Meksika u përqendrua te zgjedhjet. Tani që kanë mbaruar, me shkencëtaren e klimës Claudia Sheinbaum që do të marrë detyrën në tetor, negociatat po rriten përsëri, tha Giner. “Ne i kemi kërkuar Meksikës një plan se si ata do të plotësojnë deficitin e tyre tani.”

Disa shpresa qëndrojnë në një stuhi tropikale ose në sezonin aktiv të stuhive. Por është e vështirë të parashikohet se kur dhe ku do të godasin stuhitë dhe do të bjerë shi. Të mbështetesh vetëm në stuhitë për të reduktuar mungesën e ujit do ta bënte Meksikën “të ekspozuar plotësisht ndaj asaj që natyra vendos për të ardhmen tonë të ujit”, tha Magnaña Rueda nga UNAM.

Në afat të shkurtër, “nëse nuk ka ujë për të shpërndarë, nuk mund të bëjmë asgjë”, tha Giner, por ajo mbetet pozitive. Ajo po kërkon mjete për të ndërtuar elasticitet ndaj thatësirës dhe për të promovuar ruajtjen dhe efikasitetin e ujit.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd