Transmetuar më 04-05-2024, 18:45

GJERMANI- Një vilë që dikur ishte në pronësi të zëdhënësit nazist Joseph Goebbels po jepet falas. Qeveria e Berlinit ka njoftuar planet për t’i "dhuruar" vilën kujtdo që dëshiron të zotërojë një pjesë të historisë së trazuar në 17 hektarë tokë.

Senatori i Financave i Berlinit, Stefan Evers tha se ata duhet të konsiderojnë dhënien e pronës kujtdo që e dëshiron atë. Deri më tani, Berlini nuk ka bërë asnjë përparim në shitjen e tij dhe prona është rrënuar.

Pasi qeveria refuzoi të paguante faturat e mirëmbajtjes dhe sigurisë në kompleks, ai u mbush me probleme nga pemët e mbipopulluara, çatitë e mbuluara me myshk dhe muret e dëmtuara. Fotot tregojnë muret e kalbura të vilës që mezi qëndrojnë në këmbë ndërsa statujat prej guri pa kokë qëndrojnë në pjesën e përparme.

Qeveria madje u përpoq të prishte ndërtesën, por u përball me reagime nga qytetarët.

Evers tha: Nëse kjo (ofertë) nuk do të çojë përsëri në asgjë, siç ka ndodhur në dekadat e kaluara, atëherë shteti i Berlinit nuk do të ketë zgjidhje tjetër përveçse të kryejë prishjen në mënyrën që është përgatitur dhe adresuar nga ne.

Shtëpia e madhe u ndërtua jashtë Berlinit, në Wandlitz në 1936. Ajo u ndërtua me pamje nga liqeni Bogensee dhe konsiderohej luks në atë kohë.

Ajo përmban dysheme me parket, veshje të ndërlikuara prej druri dhe llambadarë të lavdishëm, si dhe një oborr të madh. Goebbels ishte për herë të fundit në shtëpi në prill 1945 përpara se të bashkohej me udhëheqësit nazistë në Fuererbunkerin e Adolf Hitlerit në Berlin.

Që atëherë, aleatët morën për pak kohë vilën dhe e transformuan atë në një spital ushtarak në momentet e fundit të luftërave. Vendi ka mbetur praktikisht i paprekur që atëherë, pavarësisht nga disa vizita të turistëve.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd