Transmetuar më 29-09-2023, 17:33

Një përmbledhje mbi takimin përfundimtar mbi Projektin SOLAR në Bari, Itali

Rajoni i Pulias – Departamenti i Mobilitetit, së bashku me partnerët e tij ndërkombëtarë, përfunduan dje (28 shtator) me sukses Projektin e Bashkëpunimit Ndërkufitar "SOLAR – Reduktimi i qëndrueshëm i nivelit të emetimeve te karbonit në Aeroporte" me një takim përfundimtar të mbajtur në Aeroportin e Barit, Itali.

Projekti SOLAR, i udhëhequr nga Rajoni i Pulias – Departamenti i Mobilitetit, përfshin një grup partnerësh si;  Aeroportet e Pulias (Itali), Aeroportin e Malit të Zi (Mali i Zi), Autoriteti Shqiptar i Aviacionit Civil (Shqipëri) dhe Sviluppo Italia Molise (Agjencia e Zhvillimit Rajonal të Rajonit të Molise) – Itali.

Qëllimi kryesor i këtij bashkëpunimi është trajtimi i çështjeve që lidhen me emetimet e karbonit që burojnë nga strukturat e aeroportit dhe të ideojë zgjidhje të sfidave të lidhura me të.

Pikat Kyçe të diskutimit dhe Arritjet e Takimit

Mbledhja përmbyllëse e projektit shpalosi rezultatet e jashtëzakonshme të arritura gjatë gjithë kohëzgjatjes së projektit.

Në këtë takim u theksuan sfidat më të  rëndësishme të hasura në sektor dhe u prezantuan mjetet dhe rezultatet inovative të zhvilluara nga partnerët për të kapërcyer këto pengesa.

Mbledhja shërbeu si një platformë për ndarjen e praktikave më të mira, me të pranishmit që u shoqëruan me një tur ekskluziv në zonën e aeroportit, për të parë nismat e ndërmarra nga projekti, të aplikuara në praktikë si dhe impaktin e tyre.

Aktorët kreysorë u angazhuan në nje dialog rreth trashëgimisë së projektit, duke reflektuar mbi punën novatore të bërë dhe ndikimi i saj për të ardhmen e qëndrueshme të aviacionit.

Diskutimet iu referuan arritjeve dhe vizionit të përbashkët për vazhdimin e punës së nisur nga projekti SOLAR.

Iniciativat dhe bashkëpunimet e nxitura nga ky projekt kanë hapur rrugën për inovacionet dhe ruajtjen e partneriteteve në të ardhmen.