Transmetuar më 08-09-2023, 10:37

Largimi i ish-ministres së Jashtme të Shqipërisë, Olta Xhaçka, nga kryeministri Edi Rama, lidhet drejtpërdrejt jo vetëm me paraburgimin e paligjshëm të kryebashkiakut të Himarës Fredi Belerit, por edhe me biznesin e bashkëshortit të saj Artan. Një anëtare e rëndësishme e Partisë Socialiste, ish-ministrja e Jashtme është vënë në shënjestër të opozitës, e cila i kërkoi Gjykatës Kushtetuese heqjen e saj nga detyra parlamentare, pasi bashkëshorti i saj, socialist dhe ish-deputet, u shpall investitor strategjik nga qeveria Rama dhe ndërtimi i një investimi të madh turistik në plazhin e Himarës.

Aktivitetet e burrit të saj në zonën bregdetare dhe konkretisht në fshatin Dhërmi, në fakt e bëri atë të shndërrohej në një mbrojtëse të ashpër të paraburgimit të Belerit, pasi kryebashkiaku mërgimtar denoncoi zyrtarisht transaksionet e paligjshme të Gatsi-t, në bashkëpunim me ish-kryebashkiakun Goro, i cili është ende ilegalisht në detyrën e tij.

Ankesa është bërë në Prokurorinë Speciale, ku Gatsi dhe Goro akuzohen për falsifikim dokumentesh, me qëllim që biznesmeni të vinte në dorë një sipërfaqe prej 5512 metrash katrorë dhe pastrim parash nga veprimtari të paligjshme.

“Olta Xhacka, aktualisht ministre e Punëve të Jashtme, me mosveprimin e saj, duke mos deklaruar konflikt interesi, ka përfituar përmes marrëveshjes martesore të drejta pasurore dhe përfitime të kundërligjshme, të cilat sipas Ligjit për investitorët strategjikë si dhe Ligjit për konfliktin me interes nuk duhet të fitohen. Nëpërmjet një investimi strategjik në një pronë false, ajo ka përfituar të drejtën e përdorimit të lirë të aseteve shtetërore për të cilat qytetarët e thjeshtë paguajnë detyrime tatimore.

Ajo nuk është një person i rastësishëm, por një deputete e shquar e Partisë Socialiste të Shqipërisë dhe një ish-ministre e Mbrojtjes e vendit. Në fakt ajo ka qenë e pranishme në vendet e para, kur Rama shpalli shkarkimin e saj, së bashku me gjashtë ministra të tjerë, në një seancë të Partisë Socialiste në Tiranë.

Megjithatë, deri tani largimi i Xhaçkes nuk është interpretuar si synimi i kryeministrit shqiptar për t’i dhënë fund "pengut" Beleri, duke e lejuar atë të betohet si kryetar i Bashkisë Himara dhe të ushtrojë zyrtarisht detyrat për të cilat bashkëqytetarët e tij e zgjodhën atë së fundi. Protothema