Transmetuar më 03-09-2023, 13:47

Roveri hënor i Indisë ka përfunduar një pjesë të misionit të tij në sipërfaqen e hënës dhe është vendosur në modalitetin e gjumit.

“Roveri po përfundon detyrat e tij. Tani është parkuar në mënyrë të sigurt dhe është vënë në modalitetin e gjumit”, tha Organizata Indiane e Kërkimeve Hapësinore (ISRO) në një deklaratë të shtunën vonë.

Nuk kishte asnjë fjalë për rezultatin e kërkimit të roverit për shenja të ujit të ngrirë në sipërfaqen e hënës që mund të ndihmonte misionet e ardhshme të astronautëve, si një burim potencial i ujit të pijshëm ose për prodhimin e karburantit të raketave.

Në fillim të kësaj jave, agjencia hapësinore njoftoi se hënometri konfirmoi praninë e squfurit dhe zbuloi disa elementë të tjerë.

Instrumenti i spektroskopisë i induktuar nga lazeri i roverit gjithashtu zbuloi alumin, hekur, kalcium, krom, titan, mangan, oksigjen dhe silikon në sipërfaqe, thuhet në deklaratë.

Gazeta Indian Express raportoi se pajisjet elektronike nuk ishin të dizajnuara për t’i bërë ballë temperaturave shumë të ulëta, më pak se minus 120 gradë Celsius gjatë natës në hënë. Nata hënore gjithashtu zgjat deri në 14 ditë në Tokë.

Kujtojmë që pas një përpjekjeje të dështuar për të zbritur në Hënë në vitin 2019, India javën e kaluar iu bashkua Shteteve të Bashkuara, Bashkimit Sovjetik dhe Kinës si vendi i katërt që arriti këtë arritje.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd