Transmetuar më 06-08-2023, 07:35

Në një përditësim të fundit, X, i njohur më parë si Twitter, tani i lejon përdoruesit e tij të verifikuar të fshehin shenjat e tyre blu për një tarifë abonimi prej 8 dollarë në muaj. Lëvizja vjen mes kritikave mbi procesin e verifikimit të platformës, i cili u rishikua nga pronari i X, sipërmarrësi i teknologjisë Elon Musk.

Sipas faqes së qendrës së ndihmës të platformës, abonentët e X Blue mund të zgjedhin të fshehin shenjën blu që dikur shërbente si një simbol statusi që tregon verifikimin e llogarisë. Shenja nuk do të jetë më e dukshme në profilet dhe postimet e tyre. Megjithatë, disa veçori ende mund të zbulojnë se llogaria ka një abonim aktiv.

Vendimi ka ngjallur reagime të ndryshme nga përdoruesit dhe personazhet publikë. Disa po e mirëpresin masën pasi u lejon atyre të ruajnë një lloj privatësie dhe të shmangin synimet ose ngacmimet e mundshme. Të tjerë, megjithatë, e shohin atë si minim të besueshmërisë së procesit të verifikimit, pasi shenja blu e kontrollit fillimisht kishte për qëllim të konfirmonte vërtetësinë e llogarive që u përkisnin figurave publike, politikanëve dhe personaliteteve të medias.

Lili Reinhart, aktore dhe influencer në mediat sociale, shprehu shqetësimet e saj, duke deklaruar: “Shënimi blu dikur kishte vlerë, por tani duket sikur çdokush mund të paguajë për ta fshehur. Po humbet kuptimin e tij.” Stephen King shprehu gjithashtu zhgënjimin e tij, duke thënë:

Verifikimi dikur nënkuptonte diçka, dhe tani është vetëm një përfitim tjetër për ata që mund ta përballojnë atë.

Përditësimi është pjesë e një sërë ndryshimesh që Musk ka zbatuar që nga blerja e platformës për 44 miliardë dollarë vitin e kaluar. Ai kishte prezantuar më parë shërbimin e abonimit X Blue, duke ofruar veçori shtesë si modifikimi i postimeve dhe opsionet e zgjeruara të ndarjes së videos. Megjithatë, vendimi për të lejuar abonentët të fshehin statusin e tyre të verifikimit ka ngritur shqetësim tek përdoruesit që mendojnë se platforma duhet t’i japë përparësi transparencës dhe llogaridhënies.

Ndërsa abonentët e X Blue tani mund të zgjedhin të fshehin shenjat e tyre të kontrollit, disa argumentojnë se kjo lëvizje mund të çojë në konfuzion dhe të ulë besimin në platformë.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd