Transmetuar më 27-07-2023, 22:43

Një burim i panjohur ka dërguar sinjale radiofonike drejt Tokës që nga viti 1988, thonë shkencëtarët.

Studiuesit nuk e dinë se çfarë objekti po dërgon valët e radios drejt Tokës. Natyra e valëve është e tillë që ato nuk përputhen me asnjë model që përpiqet ta shpjegojë atë me teknologjinë që ekziston në Tokë.

Për 35 vjet, burimi ka dërguar valë të rregullta 20-minutëshe të energjisë që ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në shkëlqimin e tyre, thonë studiuesit.

Emetimet duken diçka si shpërthimet që dalin nga pulsarët të cilat zgjasin nga milisekonda deri në disa sekonda. Por burimi i sapo zbuluar dërgon sinjale radio që pulsojnë në një periudhë prej 21 minutash – diçka që më parë mendohej e pamundur nga shpjegimet e pritshme.

Pulsarët janë yje neutron që rrotullohen shpejt. Kur dikush kalon Tokën, emetimet mund të merren shumë shkurt dhe me shkëlqim, si të jesh në rrugën e dritës nga një far rrotullues.

Objekti i sapo zbuluar i quajtur GPMJ1839-10 beshet se është një pulsar.

Mund të jetë gjithashtu një” xhuxh i bardhë” ose një lloj ylli neutron me fusha magnetike tepër të forta. Por ata nuk priren të dërgojnë emetime të këtij lloji, besojnë studiuesit.

Sinjalet janë zbuluar në Tokë që të paktën që nga viti 1988, zbuluan shkencëtarët duke shqyrtuar të dhënat e vjetra.

Pasi u zbulua burimi, studiuesit kontrolluan arkivat e radios dhe zbuluan se burimi është përsëritur për të paktën 35 vjet.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd