Transmetuar më 16-06-2023, 09:49

Turqi- Një pronar shtëpie në Turqi duke ndjekur pulat e tij përmes një vrime në bodrum hasi në një qytet të braktisur nëntokësor turk që dikur strehonte 20,000 njerëz.

Në një përpjekje për të rimarrë pulat që po ikin, burri i paidentifikuar rrëzoi murin për të zbuluar një tunel të errët që të çonte në qytetin antik të Elengubu, i njohur sot si Derinkuyu.

Derinkuyu, i gërmuar më shumë se 85 metra nën rajonin e Anadollit Qendror të Kapadokisë, është qyteti më i madh nëntokësor i gërmuar në botë.

Ai besohet se lidhet me më shumë se 200 qytete nëntokësore më të vogla, të veçanta, që u zbuluan në dekadat e fundit.

Brenda qytetit nëntokësor hyrjet e të cilit lidhen me më shumë se 600 shtëpi private në rajonin modern, të nivelit sipërfaqësor të Kapadokisë, studiuesit gjetën 18 nivele tunelesh që përmbanin banesa, magazina të ushqimit të thatë, stalla bagëtish, shkolla, kantina vere dhe madje edhe një kishëz.

Qyteti ishte i pajisur edhe me një sistem ajrimi që furnizonte banorët e tij me ajër të pastër dhe ujë.

Data e saktë e ndërtimit të qytetit mbresëlënës mbetet e diskutueshme, por shkrimet e lashta që datojnë në 370 para Krishtit tregojnë se Derinkuyu ekzistonte.

Qyteti ka të ngjarë të jetë përdorur fillimisht për të ruajtur mallra, por më pas u përdor si një bunker për të shpëtuar nga pushtuesit e huaj.