Transmetuar më 07-06-2023, 16:08

Hapja dhe gjithëpërfshirja e kulturës kineze ndaj qytetërimeve botërore vlerësohen veçanërisht nga ekspertë në mbarë botën.

Në një takim mbi trashëgiminë dhe zhvillimin kulturor presidenti kinez Xi Jinping bëri thirrje për marrjen e misioneve të reja kulturore dhe ndërtimin e një qytetërimi modern kinez.

Ekspertë nga vende të ndryshme të botës për agjencinë kineze të lajmeve kanë shprehur vlerësimet e tyre lidhur me këtë çështje.

Mësimi i ndërsjellë i qytetërimeve njerëzore nuk duhet të marrë një pozicion komandues, por duhet të kuptojë arritjet kulturore të njëri-tjetrit nga këndvështrimi i njëri-tjetrit, në mënyrë që të jetë gjithëpërfshirës, tha Choi Chang-won, drejtor i Institutit të Kulturës dhe Artit Kinez, në Universitetin Chungwoon në Korenë e Jugut.

Duke marrë si shembull historinë e shkëmbimeve kulturore midis Koresë së Jugut dhe Kinës, Choi tha se të dy vendet janë të afërta për sa i përket gjeografisë, kulturës dhe shkëmbimeve mes njerëzve dhe thënia e Konfucit "është gjithmonë kënaqësi të përshëndes një mik nga larg" është e njohur gjerësisht dhe ka bërë jehonë te populli i Koresë së Jugut.

Shkëmbimet kulturore afatgjata midis dy vendeve kanë dhënë kontribut në zhvillimin inovativ të qytetërimeve të tyre, tha Choi. Shkëmbimet kulturore janë "ura dhe lidhja" që bashkon njerëzit në vende të ndryshme, tha Mazen Shamieh, ish zëvendësministër i jashtëm i Palestinës

Një numër i madh përkthimesh të librave dhe filmave cilësorë kinezë dhe arabë vitet e fundit kanë kontribuar shumë në mirëkuptimin dhe miqësinë e ndërsjellë midis njerëzve, ndërkohë që shkëmbimet kulturore po bëhen gjithnjë e më të ngushta, tha Shamieh, duke shtuar se kjo është një pjesë e rëndësishme e zhvillimit pozitiv të arabëve

Pavarësisht dallimeve të kulturave, qytetërimet njerëzore ndajnë disa vlera të përbashkëta që mbajnë çelësin e ndërveprimit të suksesshëm midis qytetërimeve, tha Cavince Adhere, një studiues i marrëdhënieve ndërkombëtare në Kenia.

“Duke nxjerrë nga këto vlera, bashkëpunimi midis vendeve të ndryshme është i mundur dhe mund të gjenerohen zgjidhje për sfidat kryesore globale”, tha Adhere.

"Përpjekja e Kinës për të promovuar civilizimin material dhe shpirtëror është një nga elementët e qëndrueshëm të inovacionit të saj kulturor. Të ndihmosh njerëzit të përqendrohen në gjërat materiale duke forcuar gjithashtu mirëqenien e tyre morale dhe shpirtërore është një art i rëndësishëm në krijimin e një shoqërie të shëndetshme, të ekuilibruar dhe të qëndrueshme. ”, tha ai. Për të njohur Kinën duhet njohur qytetërimi i saj madhështor, tha Shamieh.

Duke cituar thënien e vjetër kineze "një lule e vetme nuk sjell pranverën", Shamieh i bëri thirrje komunitetit ndërkombëtar që të mbrojë respektin për diversitetin e qytetërimeve, vlerat e përbashkëta të njerëzimit, rëndësinë e trashëgimisë dhe inovacionit të qytetërimeve dhe njerëzve të fuqishëm ndërkombëtarë, shkëmbimet dhe bashkëpunimi mes njerëzve, të cilat nënvizohen edhe në Iniciativën e Qytetërimit Global të propozuar nga Xi.