Transmetuar më 15-03-2023, 16:50

Media zviceriane Zentraplus i ka kushtuar një artikull bandave kriminale të trafikuat të drogës që kanë shtrirë ‘tentakulat’ e aktivitetit të tyre në vend.

Në artikull, mediumi fillimisht veçon dy emra, Ervin Hoxhën dhe Martin Keller. Ata janë dënuar me nga 2 vjet e 6 muaj burg pasi janë kapur në 2020 me 10 kg kokainë dhe 400 gramë heroinë shuma e të cilave arrinte 45.000 secili. Ata bënin dorëzimin e lëndës narkotike me një mjet tip Golf ose me një mjet tip VW Touran me targë të Zurih që e merrnin nga një shitës, me shumicë.

Ky i fundit është identifikuar nga prokurorët si ‘Ilir’. Duke mbajtur në vëmendje historinë e dy shqiptarëve, mediumi shkruan se ky është vetëm një shembull se si krimi i organizuar me kriminelët shqiptarë ngriti në këmbë hetuesit.

Organizata nga Nigeria, mafia italiane, por mbi të gjitha grupe nga Shqipëria, të cilat sipas Daniel kanë vënë nën kontroll tregtinë ndërkombëtare të drogës. Ata organizuan tregtinë e drogës nga vendet e tyre të origjinës, erdhën në Lucern si turistë dhe pa humbur kohë nisën aktivitetin e shitjes së drogës me ndërmjetës vendas. Ata janë të vendosur në Shqipëri, Itali, Nigeri.

Bandat ndërkombëtare të krimit po shtrijnë aktivitetin e tyre shumë pranë Lucernit. Bëhet fjalë për drogën, pastrimin e parave dhe trafikun e qenieve njerëzore. Ervin Hoxha dhe Martin Keller kishin mjaftueshëm mallra për të vazhduar biznesin e tyre. Nga prilli deri në dhjetor 2020, ata blenë 10 kilogramë kokainë dhe 400 gramë heroinë, duke fituar shumën prej rreth 45,000 CHF secili nga shitja e substancës.

Paratë me të cilat duhet të jetonin dy zvicerianët kur ishin ende të lirë. Ajo që bënë Ervin Hoxha dhe Martin Keller quhet trafik droge komercial dhe bandash. Ndaj dy burrat ndodhen sot në burg të dënuar me nga dy vjet e katër muaj.

Të dy i kishin porositur gjërat e tyre. Ata bënin dorëzimin e lëndës narkotike me mjetin tip Golf ose me një mjet tip VW Touran me targë të Cyrihut që e merrnin nga një shitës, me shumicë. Ky i fundit është identifikuar nga prokurorët si ‘Ilir’. “Është e frikshme, një kërcënim për popullsinë dhe ekonominë,” thotë Daniel Burri, një burrë i hollë me mollëza të larta dhe flokë gri-të bardhë në prokurori.

Krimi i organizuar ka gjetur vendin e duhur, Lucernin, për të vazhduar aktivitetin e tij. Prej disa kohësh, autoritetet hetuese kanë vëzhguar se grupet ndërkombëtare kriminale po vendosen në Lucern. Organizata nga Nigeria, mafia italiane, por mbi të gjitha grupe nga Shqipëria, të cilat sipas Daniel kanë vënë nën kontroll tregtinë ndërkombëtare të drogës.

“Luzerni është tërheqës për ta për shkak të funksionit të tij si qendër dhe vendndodhjes së tij në aksin veri-jug”, thotë Burri. Kriminelët organizuan tregtinë e drogës nga vendet e tyre të origjinës, erdhën në Luzern si turistë dhe nisën direkt aktivitetin e shitjes me ndërmjetës vendas. “Këto grupe punojnë në mënyrë shumë të organizuar dhe shumë profesionale. Kemi të bëjmë edhe me krime të rënda në fushën e trafikimit të qenieve njerëzore dhe pastrimit të parave”, tregoi Burri.

“Aktualisht nuk jemi në gjendje të ndjekim të dhëna të shumta që kemi. Thjesht na mungojnë burimet për hetime paraprake proaktive”, tha prokurori i lartë publik, i cili e paraqiti këtë kërkesë në këshillin qeveritar të Lucernit javën e kaluar.

Ai shpreson se nga viti 2024 më shumë njerëz do t’i bashkohen thirrjes së tij. Sipas tij, mungojnë avokatët që mund të marrin përsipër drejtimin e procedurave. Prokurorët mbyllin më pak çështje sesa shtohen të reja. Oficerët e zbatimit të ligjit shpërbënë të paktën dy rrjete droge në vitin 2022

Historia e Ervin Hoxhës dhe Martin Kellerit është vetëm një shembull se si krimi i organizuar me kriminelët shqiptarë i mbajti të zënë hetuesit e Lucernit. Në prill, prokurorët njoftuan se kishin shkatërruar një rrjet droge dhe kishin arrestuar nëntë persona gjatë një operacioni me policinë federale kriminale dhe zyrën e prokurorisë federale.

Në gusht 2022, prokurori publik komunikoi atë që po ndodhte brenda me emrin “Autostrada e Veprimit”: Arrestimi i pesë burrave dhe një gruaje nga Shqipëria që shisnin drogë nga Lucerni në të paktën 13 kantone. Rrjeti i drogës kishte importuar 82 kilogramë kokainë me një vlerë shitjeje prej 6.4 milionë frangash nëpërmjet Amerikës së Jugut dhe Holandës. Gjysma e parave ishte pastruar kur rrjeti i drogës u shkatërrua, domethënë u fut kontrabandë në ciklin ligjor të parave. Kjo është ajo që Daniel Burri e quajti “të tmerrshme” dhe “një kërcënim për shoqërinë dhe ekonominë” mëngjesin e së martës.

Përveç këtyre krimeve të rënda të drogës, puna e prokurorisë publike të Luzernit në vitin 2022 u rikthye në përputhje me kohën para pandemisë së koronës. Ndërsa autoritetet e zbatimit të ligjit regjistruan një rënie të numrit të rasteve të reja në 2020 dhe 2021, vitin e kaluar kishte rreth 51,000 raste të reja, 12 për qind më shumë se një vit më parë: Sipas Daniel Burrit, rritja vjen kryesisht për faktin se jeta është rikthyer në rrugët e rritja vjen kryesisht për faktin se jeta është rikthyer në rrugët e Luzernit pas viteve të pandemisë dhe bashkë me të edhe krimi i përditshëm. Jo vetëm që krimi është rikthyer por edhe rastet e reja komplekse dhe serioze të krimit të lidhur me drogën po shtohen.

Kjo reflektohet edhe në akuzat e ngritura nga prokuroria publike në gjykatat e Luzernit. Zyra e prokurorit publik regjistroi një numër të ngjashëm të rasteve në vitin 2022 si në vitin rekord 2017 numri i aktakuzave është rritur vazhdimisht gjatë pesë viteve të fundit. Prokuroria publike mund të merret me kundërvajtje me gjoba deri në 180 tarifa ditore dhe gjashtë muaj burgim me autoritetin e saj në procedurën e urdhrit penal, pa e parë rastin nga një gjyqtar.

Me procedurën e urdhrit penal, të futur në Kodin Federal të Procedurës Penale më 1 janar 2011, gjykatat duhet të lirohen. Kjo është arsyeja pse prokuroria publike e Luzernit ka proceduar shumicën dërrmuese të çështjeve të saj me urdhra penalë: 37,148. Nga ana tjetër, ishin 555 akuza që ngrihen për krimet e rënda dhe në të cilat zhvillohet seanca gjyqësore.

Për Daniel Burrin, një gjë është e sigurt: nëse shteti dëshiron të bëjë diçka për krimin e organizuar, duhet të tregohet i ashpër. “Ne duhet të mbajmë presionin hetimor vazhdimisht të lartë. Vetëm kështu mund t’i dëbojmë këta kriminelë nga këtu.” Në qarqet kriminale, kantoni i Luzernit nuk duhet të konsiderohet si një vend ku mund të punohet qetë. “Kjo do të ishte absolutisht shkatërruese”, përfundoi Burri.