Transmetuar më 04-02-2023, 18:33

Heshtja Ă«shtĂ« e artĂ« – por vetĂ«m nĂ«se nuk e gjeni veten nĂ« dhomĂ«n mĂ« tĂ« qetĂ« nĂ« botĂ«.

E keni parasysh atë frazën që përdorim shpesh: Dua qetësi.

E pra, qetësi mund të duash, por qetësi si kjo është e frikshme.

Microsoft ndërtoi atë që tani është në Librin e Rekordeve Botërore Guinness si vendi më i qetë në planet.

E njohur si dhoma anekoike nĂ« selinĂ« e kompanisĂ« nĂ« Redmond, Uashington, nĂ« "testet ultra tĂ« ndjeshme" doli se ka njĂ« nivel zhurme prej -20,35 dBA (decibelĂ«t me peshĂ« A – njĂ« matje e nivelit tĂ« presionit tĂ« zĂ«rit).

VetĂ«m shumĂ« pak njerĂ«z kanĂ« qenĂ« nĂ« gjendje tĂ« pĂ«rballojnĂ« qĂ«ndrimin nĂ« dhomĂ« pĂ«r njĂ« periudhĂ« tĂ« gjatĂ« kohore – mĂ« sĂ« shumti njĂ« orĂ«.

Por pse?

Pas disa minutastash, ju do të filloni të dëgjoni rrahjet e zemrës suaj. Disa minuta pas kësaj, ju mund të dëgjoni kockat tuaja e madje dhe gjakun që rrjedh.

QĂ«llimi i dhomĂ«s anekoike Ă«shtĂ« pikĂ«risht ai, tĂ« heqĂ« tĂ« gjitha zhurmat e tjera tĂ« jashtme dhe t’ju lejojĂ« tĂ« dĂ«gjoni tingujt e pafund tĂ« trupit tuaj.

Por mos harroni se vetëm në vdekje trupi është plotësisht i heshtur.

Mjediset që ne i mendojmë si ultra të qetë janë zakonisht më të zhurmshëm se pragu i dëgjimit të njeriut, i cili është rreth 0 decibel.

Një dhomë leximi e bibliotekës, për shembull, mund të shkojë në rreth 40 decibel.

Pa asnjë zë nga bota e jashtme, heshtja e plotë si e kësaj dhome, do të shndërrohet gradualisht në një zhurmë të padurueshme në veshët tuaj.

Kjo ka tĂ« ngjarĂ« t’ju bĂ«jĂ« tĂ« humbni ekuilibrin pĂ«r shkak tĂ« mungesĂ«s sĂ« jehonĂ«s nĂ« dhomĂ«, gjĂ« qĂ« dĂ«mton vetĂ«dijen tuaj hapĂ«sinore.

“Kur ktheni kokĂ«n, madje mund ta dĂ«gjoni edhe atĂ« lĂ«vizje. Mund ta dĂ«gjoni veten duke marrĂ« frymĂ« dhe madje ju duket si e zhurmshme, me zĂ« tĂ« lartĂ«", thotĂ« Hundraj Gopal, projektuesi kryesor i dhomĂ«s nĂ« Microsoft, citon noa.al.

Fjala anekoike do të thotë "pa jehonë".

U deshën dy vjet për të projektuar hapësirën e përbërë nga gjashtë shtresa betoni dhe çeliku.

Ajo është paksa e shkëputur nga ndërtesa përreth. Një grup burimesh kundër dridhjeve janë vendosur në të.

Brenda, pjesët e tekstilit me fije qelqi janë montuar në dysheme, tavan dhe mure për të thyer valët e zërit përpara se të kenë mundësinë të depërtojnë përsëri në dhomë.