Transmetuar më 29-12-2022, 18:08

Marsi mund të duket si një vend i thatë dhe i shkretë, por planeti i kuq shndërrohet në një vend të çudirave të botës tjetër në dimër, sipas një videoje të re të shpërndarë nga NASA.

Është fundi i dimrit në hemisferën veriore të Marsit, ku roveri Perseverance dhe helikopteri Ingenuity po eksplorojnë një deltë të lashtë lumi që dikur ushqehej në kraterin Jezero, miliarda vjet më parë.

Si tipari kryesor i planetit, pluhuri gjithashtu nxit motin marsian. Pluhuri zakonisht paralajmëron ardhjen e dimrit, por planeti nuk është i panjohur për borën, akullin dhe ngricat. Në polet marsiane, temperatura mund të ulet deri në minus 123 gradë Celsius.

Ka dy lloje bore në Mars. Njëra është lloji që përjetojmë në Tokë, e përbërë nga uji i ngrirë. Ajri i hollë marsian dhe temperaturat nën zero nënkuptojnë se bora tradicionale sublimohet, ose kalon nga e ngurtë në gaz, përpara se të prekë tokën në Mars.

Lloji tjetër i borës marsiane është i bazuar në dioksid karboni, ose akulli i thatë, dhe mund të zbresë në sipërfaqe. Disa metra dëborë priren të bien në Mars në zonat e tij të sheshta pranë poleve.

“Mjaft reshje sa të mund t’i kaloni me këpucë dëbore”, tha Sylvain Piqueux, një shkencëtar i Marsit në Laboratorin e Propulsionit Jet të NASA-s në Pasadena, Kaliforni, në një deklaratë nga një njoftim i NASA-s.

Megjithatë, nëse do të kërkonit ski, do t’ju duhet të shkoni në një krater ose shkëmb, ku bora mund të grumbullohej në një sipërfaqe të pjerrët.

Aeroplani i NASA-s InSight Mars bëri këtë foto të fundit më 24 prill 2022, ditën e 1211-të marsiane, ose sol, të misionit.

Deri më tani, asnjë orbiter apo rover nuk ka mundur të shohë rënien e borës në planetin e kuq, sepse fenomeni i motit ndodh vetëm në polet nën mbulesën e reve gjatë natës. Kamerat në orbita nuk mund të shikojnë nëpër retë dhe nuk janë zhvilluar eksplorues robotikë që mund t’i mbijetojnë temperaturave të ngrirjes në pole.